whos_among_us

2010. december 29., szerda

Betét, takarékbetétkönyv és tőkegarantált pénzpiaci befektetési jegy

Valahol olvastam, hogy hazánkban a megtakarítások több mint 90%-a még mai is betétekben "csücsül".
Ez sajnos jól mutatja, hogy az átlag állampolgárnak egyrészt mekkora ismeretei vannak a pénzügyi termékek területén, másrészt, hogy a bankok mennyire "ösztönzik" a betéteken kívüli lehetőségeket.
Bár kétségtelenül ez az egyik legkisebb kockázattal bíró pénzügyi befektetés, ma már számos egyéb lehetőségből választhatunk ha kockázatmentes befektetésben szeretnénk tudni megtakarításunkat.
A betétek legtöbbje fix futamidejű (pl. 3 havi, 6 havi, stb.) lekötés mellett kínál kisebb-nagyobb hozamot.
A bankok többnyire évesített kamatokat rendelnek ajánlataikhoz.
Figyelem! A minden tévhit ellenére, a banki betéteknek is van kockázata!

Egy jó találmány az alacsony kockázatú pénzügyi termékek körében a Takarékszövetkezetek által kínált takarékbetétkönyv is:
- nincs számlavezetési díj
- kamatos kamat számítás futamidőn túl
- már 1000Ft-tal megnyitható
- több fajta futamidő létezik, de van futamidő nélküli betétkönyv is
- lehet névreszóló vagy fenntartásos
- a betétes külön rendelkezhet a kedvezményezett(ek)ről: a fenntartásos betét tulajdonosa úgy is rendelkezhet, hogy elhalálozása esetén a betétösszeget az általa megjelölt kedvezményezett(ek) részére kell kifizetni. Az így elhelyezett takarékbetét nem tartozik a tulajdonos hagyatékához: a kedvezményezett(ek) a takarékbetét felett a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül is rendelkezhetnek.)
- Országos Betétbiztosítási Alap 50e €-ig garanciát vállal!

Hasonlóan nagy biztonságot kínáló termékek a pénzpiaci alapok befektetési jegyei. Ezek a betétesek pénzét hosszabb, rövidebb futamidejű betétekben tartják. Jellemző rájuk, hogy az ún. T napon (azaz a vétel vagy az eladás napján - sőt lényegében "azonnal") a bank a befektetési jegyet az értékpapír számlára, vagy (eladáskor) a pénzt a készpénz számlára teszi. A jegyeknek napi árfolyamuk van. Ez a termék kb olyan, mint egy betét, amit bármelyik napon kivehetsz az eltelt időre számolt kamattal együtt. Persze az ilyen nagyon likvid "betétnek" "ára van": a hozama kisebb, mint egy lekötött betété, de mégis jobb, mint ha szabadon lenne pénzed a számládon. Ezért ezt a befektetést egy-egy napra vagy pár hétre is érdemes lehet igénybevenni. A portfólióban pl ilyenben praktikus tartani azt a pénzt, amire bármikor szükséged lehet és szeretnéd, ha akármikor nagyon rövid időn belül rendelkezésre állna!
Az ilyen alapok általában tőkegarantáltak, azaz a bank garantálja, hogy a betett pénzt (tőke) visszakapod, ugyanez viszont a kamatokra (hozam) nem vonatkozik!

A szinte kockázatmentes műfaj további tagjai a kincstárjegy, az államkötvény, a takaréklevél, a takarékszelvény a kamatjegy. 
Valamivel kockázatosabbak, de még mindig az alacsony kockázatú termékekhez sorolhatók a nagy vállalatok által kibocsátott kötvények, hitel levelek. Ezekről később még tervezek írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.