whos_among_us

2010. december 28., kedd

Portfólió

Néhány tudnivalót a blog első pár bejegyzésében közzéteszek. Szerencsésebb olvasóm ezek mindegyikét ismeri már és akár át is ugorhatja őket. :)

Valószínűleg sokan törik a fejüket: ha van pénzük, mibe fektessék azt? Hogyan fialtassák?
Sokfajta "iskola" létezik. Azonban általános és kipróbált jótanács, hogy a megtakarítást (vagyont) senki ne egy típusú befektetésben tartsa! A megtakarításból építsünk portfóliót!

A portfólió építés előtti egyik feladatunk eldönteni, milyen a kockázat vállalási hajlandóságunk. A magasabb kockázatvállalási hajlandóság azt jelenti, hogy a portfólióba bekerülhetnek (vagy nagyobb arányban bekerülhetnek) olyan pénzügyi termékek, melyek ugyan nagyobb hozammal kecsegtetnek, de a kiszámíthatóságuk is - adott esetben - lényegesen kisebb, mint alacsony kockázatú társaiké. (Magyarán nagyobb az esélye, hogy a betett pénzünk egy részét el is veszthetjük! Vagy előfordulhat, hogy bár nem bukunk, de nem keresünk még annyit sem vele, mint a kevésbé kockázatossal.) No persze azért mára számos "technika" honosodott meg, ami segíti a kockázatos termékek befektetőit a nagyobb hozam irányába illetve, amelyek az esetleges veszteségeket segítenek mérsékelni.

Fontos eldöntenünk azt is, hogy megtakarításunk mekkora részét kívánjuk likvid módon tartani: azaz olyan termékekben, amelyek könnyen és kiszámítható módon készpénzé tehetők.

A megtakarítások egy részét lehet akár pénzügyi termék körön kívül tartani. (pl. ingatlan tulajdon, bérleti vagy más jog, műtárgyak, régiségek, gyűjtemények, arany tárgyak, stb.)

Tehát dönteni kell: mekkora rész legyen a pénzügyi és mekkora a nem pénzügyi vagyon aránya. A pénzügyi vagyon esetén mekkora rész legyen likvid, mekkora kevésbé likvid, de hozam és tőke szempontjából kis kockázatú (és kisebb hozamú) és mekkora részt tegyünk kockázatosabb elemekbe.
 
Gyakran felmerülő probléma még, amikor egy befektető a saját vagy családja életének szükséges "kellékeit" is beleteszi a portfóliójába. (pl lakás, autó, családi arany, stb.) Bár talán csak "hit vita", szerintem - bár a vagyonunkhoz hozzátartoznak - azért itt nem feltétlenül a tőke értékének megőrzése és gyarapítása a cél. (pl. házat, lakást ott veszünk, ahol szeretünk élni, ahol jó a közlekedés, stb.; a szüleink, nagyszüleinktől örökölt ékszer pedig a kötődést fejezik ki sokunknak, ami szintén "nem eladó!") - persze ha ezek mellett (de szerintem nem ezek helyett) a lakásunk olyan helyen van, ahol az értéke - jobb esetben - nő, az persze nem baj! :) Sőt!

Ezek alapján - akár egy profi befektetési tanácsadó segítségével, de akár saját magunk - összeállíthatjuk a megtakarítási portfóliónk vázát, az egyes eszköz fajták egymáshoz képest vett hozzávetőleges arányát. Persze azért nem árt, ha ehhez még tisztában vagyunk a konkrét befektetési lehetőségek fajtáiról, kockázatairól. (lásd következő bejegyzéseket).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.