whos_among_us

2011. január 16., vasárnap

Kedvenceim, az ETF-ek

A befektetési jegyekről már volt egy blog bejegyzésem (bár tervezek még továbbiakat is, konkrét termékekkel kapcsolatban), de a másik kedvencem még nem került szóba.
ETF (Exchange Traded Found) jelentése szabad fordításban tőzsdén kereskedett alap.
A termék idén lesz 18 éves. Az első index követő alap tőzsdére bevezetését az Egyesült Államokban 1993-ban engedélyezte a SEC (kb. tőzsdefelügyelet). Az első követett index a S&P 500-as volt. Hamarosan számos más index követő alap jelent meg és kezdett széles körben elterjedni.
Az ETF-ekből jogi megoldásuk alapján több féle is létezik.
2006. december 13 jelent meg az első - és máig egyetlen - hazai ETF termék az OTP BUX ETF, mely a hazai tőzsde vezető indexét követi.
Az ETF-ek, mint pénzügyi termékek iránti kereslet egyenlőre minimális. Sajnos még a privát banki szektorban is csak elvétve találunk komolyan érdeklődő vagy pláne befektető ügyfelet. Jó jel, hogy a legnagyobb hazai kereskedelmi bank, az OTP retail ügyfelei számára is elérhetővé tette vásárlásukat. Az OTP PB elektronikus felülete a német XETRA összes termékét (ETF-ek is) elérhetővé teszi ügyfelei részére, amivel idővel komoly előnyre is szer tehet ezen termék típust illetően!
Némi hátrányt jelent szintén, hogy az említett hazai ETF kivételével, a többi terméket EUR-ban, esetleg USD-ben kereskedhetjük, tehát deviza szükséges hozzá. Az OTP-nél jelenleg van még egy 1000 €-s minimum vételi limit is - tehát legalább ekkora értékben kell vásárolnunk egy-egy terméket egyszerre.
Soha ne ilyedjünk meg attól, ha retail ügyfélként egy bankfiókban - a betéteken kívül - más termék után érdeklődve bizonytalan vagy teljesen értetlenkedő ügyintézői tekintettel találkozunk! A hazai pénzintézeti fiókok ügyintézői eddig sajnos minimális képzést kaptak a termékekről. (konyha nyelven "nem ezek között szocializálódtak" ). Ilyenkor érdemes inkább a fiók vezetőjét kérni és megkérdezni ki tud a banknál az adott termékkel kapcsolatban leginkább megbízható felvilágosítást adni!

További hátráltató tényező ezen termékcsoportnál, hogy hiányozik a magyarul elérhető és bővülő ismeretanyagok, befektetési javaslatok, specifikus oldalak ( pl. ETF szakmai blogok, gazdasági szaksajtó ETF melléklet, ETF-be fektetők fórumai, stb.)
Lásd például ETF Trends,
John Spence ETF investing blogja a Market Watch-on,
az ETF Diggest,
az ETF Daily News,
vagy az ETF Database-t.

Az ETF-ekkel kiegészíthetjük a hagyományos portfóliónkat éppen úgy, ahogy csak ETF termékekből is felépíthetünk különböző hozammal kecsegtető és nagyon különböző kockázatú portfóliót.
Összességében az ETF Univerzumban megtalálható ETF mennyiség bőven teremt lehetőséget szinte bármilyen piaci körülmények esetén jó hozamokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.