whos_among_us

2011. január 8., szombat

Miért emelkedik az arany ára?

Az elmúlt év során az arany árának jelentős emelkedését láthattuk: Tavaly több mint 20%-ot nőtt a nemesfém értéke! A két évvel korábbi értékéhez képest pedig több mint 50%-os az emelkedés.
Miért ez a hatalmas kereslet növekedés?
Az elmúlt években a világban gazdasági szempontból hatalmas változások mennek végbe. A fejlett országok adosság állománya jelentősen növekedett, míg termelékenységük, GDP növelő képességük rendre elmaradt.
A fejlődő térségek közül többen viszont jelentős gazdasági erőre kaptak, ahol a GDP és az ország megtakarításai is nagyot nőttek.
Ilyen helyzetben az arany ára jellemzően emelkedik: a befektetők a portfóliójukban jelentősen megnövelik a vagyon értékét jellemzően megörző színes fémek (elsősorban az arany) arányát.
Érdemes megnézni az elmúlt 36 év árfolyam alakulását!


Jól látható, hogy 1973-ban az unciánkénti árfolyam 100USD körül mozgott, majd 1980-ban a nyugati befektetői hangulat az afganisztáni háború kiszélesedése, az iráni iszlamista hatalom átvétel miatt összességében elromlott. Az olaj világpiaci ára jelentősen emelkedett és ez akkori mércével jelentős árszintre ugrasztotta az arany árát is. (200$ alatti szintekről rövid időre 800$ fölé!)

A hangulat jelenleg is sok tekintetben hasonló: a befektetők bizalma, hogy a fejlett országok meg tudják oldani a problémáikat különösebb változások, változtatások nélkül, alacsony. Europa és az USA gazdasága korábbi önmagához képest rossz helyzetben van. Az országok erősen eladósodottak. A gazdaság nem pörög. Mig a fejlődő térségek még nem vesznek fel annyi árut, amit a fejlett térség beliek, addig a fejlődőket a nyugati világ magávalránthatja.
A fejlődők lényegében abból élnek, hogy a fejlettek piacaira termelnek. Ám ha utóbbiak gazdasága lelassul és nem tudják felvenni előbbiek áruit (vagy csak kisebb mértékben és alacsonyabb áron), az az ő fejlődésüket is megakaszthatja, visszavetheti. Egyszóval a cél közös: termelők és fogyasztók valamifajta egyensúlyban tartása. A robbanás szerű változás általában senkinek nem kedvez.
Ezen folyamatok kockázatainak csökkentésére veszik a világ kis és nagy befektetői az aranyat.

... és hogy miért jó az arany bizonytalan gazdasági helyzetekben? Ezért: kevés van belőle, relatíve kis fizikai méretben is nagy értéket képvisel, minden fajta hiperinfláció esetén lehet belőle vásárolni, szélsőséges helyzetekben is likvid.

Maga a nemesfém pedig remek spekulációs célpont.
Erről szól az egyik következő bejegyzésem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.