whos_among_us

2011. február 25., péntek

Megnyugvás?

Líbiában a rezsim összeomlóban. A hírek szerint már Tripolinak is csak egy részét tartják kézben, miközben a speciális alakulatok egy része is átállt vagy passzív a tüntetőkkel. Mindeközben Tobrukban és Bengáziban nyugalom van. Utóbbiban egy 16 fős (törzsi) tanács vette áta végrehajtó hatalmat és biztosítja a közüzemek, bankok, boltok működését. Jemenben tovább folynak a tüntetések és hétvégére pedig még újabb tüntetéseket jelentettek be. Tunéziában az ideiglenes kormány távozását követelik a fővárosban tüntetők. Marokkóban egy szakértői kormány váltja a korábbit, megelőzendő, hogy ott is "helyzet" alakuljon ki. A korrupció és munkanélküliség ellen tüntetők Észak-Irakban is összecsaptak a biztonsági erőkkel. Moszulban egy kormányzati épületet próbáltak megostromolni a tüntetők, akikre rálőttek a biztonságiak, hét halott maradt a helyszínen. Bahreinben szintén tüntetések vannak nagy tömegekkel. Érdekesség, hogy az arab világban történtekről ma Dél-Korea léggömbökről szétszórt röplapokon tájékoztata a hírektől teljesen elzárt északi lakosságot.

A világ országai közben mentik a polgáraikat az országból egymást is segítve. A NATO rendkívüli ülést tart Brüsszelben, ahol a fő téma Líbiában kialakult helyzet. Az EU fontolgatja, hogy az EUban lévő líbiai számlákat és más vagyonokat zárolnak, továbbá fegyver embargó és légtér zár elrendelésén is gondolkodnak. Az események eddigi dinamikája alapján könnyen elképzelhető, hogy Kadhafi alól elfogy a talaj és már holnapra elveszíti maradék hatalmát is.


A piacok lassan nyugodni látszanak
A NASDAQ már tegnap pluszban zárt, ma már minden jelentősebb tőzsde index hegymenetbe kapcsolt.
A londoni vezető index az FTSE100 +1,37%-ban, a DAX +0,77%-ban, a párizsi CAC40 +1,51%-ban, a NIKKEI +0,71%-ban zárt. Az amerikai indexek is méretes (1% feletti) pluszban vannak jelenleg.

Bár a nyers olaj árak ma szinte egész nap tartották a 97$ (WTI) és 111$ (Brent) környékét és áruk nem akart lejebb kúszni, a fenti tőzsdei árfolyamokból arra következtethetünk, hogy a befektetők megnyugodni látszanak, legalább ideiglenesen. - habár az arab világban közel sem értek a végéhez az események. Az elemzők is várakozó álláspontot javasolnak.

Az elmúlt napok hatalmas korrekciója után ismét magukhoz tértek az agrártermékek: a gabonák és a soft termékek is jelentős és nagy sebességű áremelkedést mutattak: a gabonák részéről a szója, a búza és a kukorica volt a húzóerő, de a softok közül a gyapot, a kávé, a kakaó mind szépen teljesített. Részleteket az oldal sávon is lévő barcharts.com-on nézheted meg.

A kvázi megnyugvással párhuzamosan a nemesfém piacon megindult a profit-taking.

A hétvégén a piacok zárva tartanak :) , így jövő hét elejéig még érdemes figyelemmel kísérni az eseményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.