whos_among_us

2011. február 23., szerda

Tűz az olajra

A hét fekete hét a tőzsdéken. Eddig szinte minden nap komoly esést szenveddtek el a világ tőzsdéinek indexei, ami alól a BUX bizonyos értelemben kivétel.
Az arab világ konfliktus helyzete és az olaj kitermelés-szállítás elakadása illetve az ettől való félelem az energiahordozók árát az egekbe emelte pár nap alatt. A WTI típusú könnyűaloaj ára múlt hét végén még 85 $ közelében tartózkodott, míg jelenleg túllépett a 98 $-on és az emelkedés nem állt még meg. A Brent előbb múlt héten a 100 $-t, majd ma a 110 $-os hordónkénti árat lépte át.
A svájci valuta iránti kereslet közben nagyon megugrott. Ma délután az árfolyama a dollárral szembe az 1,074-es szintet is túllépte. Az arany és ezüst árfolyama folyamatosan emelkedik. Az aranyé közel jár az 1410 $-hoz unciánként, míg az ezüsté 33,485 $ ebben a pillanatban. A világ részvény indexeinek erős esése mellett a réz ára is folyamatosan esik.
Nehéz megmondani meddig tarthat ez a helyzet. A nagyhatalmak egyenlőre kivárnak és mielőtt bármit tennének igyekeznek mielőbb kimenteni állampolgáraikat. Az USA-nak pl. több ezer polgára tartózkodik a helyszínen, Törökországnak, Kínának 30 ezren felüli polgára élt az országban. A külföldieket hajóval, repülővel igyekeznek elszállítani. Komoly probléma, hogy nem látszik olyan vezető/vezetés, aki/amely képes lehet Líbiában átvenni az ország irányítását Kandhafitól. Ma délutánra az ország keleti fele a civilek kezére került. Tripolit és az ország nyugati részét a Kadhafihoz hű erők ellenőrzik. Biztos hírek alig vannak, miután a katonák nem engednek ki semmilyen felvételt, az internet nem működik. A távközlés egyéb módja is akadozik. Sajnos komoly esélye van egy elhúzódó polgárháborúnak is. Kadhafitól rendre pártolnak el a hozzá korábban hű katonai egységek és politikusok. Küszöbön áll egy Líbiával szembeni embargó bevezetése is.

Befektetői szemmel ez a helyzet nem jó ha tartósan fennmarad. A helyzet viszont casus belli egy komolyabb korrekcióknak, miután a részvénypiaci indexek hónapok óta jelentősen emelkedtek.
Amíg a helyzet tart érdemes az energiahordozókba és a nemesfémekbe fektető instrumentumokat preferálni (olaj, arany, ezüst, platina ETF és ezekhez kapcsolódó nem tőzsdei alapok). Érdemes lehet shortolni a rézt, az S&P500, DAX, NASDAQ, FTSE100 indexeket. Ezt ETF-eken keresztül lehet megjátszani. ETF-eken keresztül szintén megjátszható a svájci frank erősödése a dollárral és euróval szemben.


A Líbiában érintett olajvállalatok részvényeivel kapcsolatban a piac különösen büntetett már a héten. A MOL szerencsére nem ilyen. A hazai olajcég főleg a volt szovjet éra országaiban és Pakisztánban termel ki. Az elemzők a célárfolyamok emelését várják. Ennek megfelelően MOLba érdemes lehet fektetni profit reményében. A magas olaj árak vélhetőleg emelni fogják az árbevételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.