whos_among_us

2011. március 15., kedd

Deep impact

 A japán helyzet teljes pánik hangulatot okoz az egész világon. Fundamentumok helyett a félelmek és még inkább ennek egy különösen rossz fajtája a rettegés vette át a hatalmat a piacokon. Lényegében - kis túlzással - mindegy mit shortol az ember fia vagy lánya, mert az "bejön". A tokiói tőzsde index több mint 10% minusszal zárt. A DAX meredeken zuhant és jelenleg 6577,42 ponton (-4,21%) áll. Az amerikai NASDAQ 2243 ponton áll jelenleg (-2,08%) és óvatosan emelkedik, a Dow Jones 11783-on van (-1,75%). A piaci volatilitást mutató VDAX index 21%-os pluszba került mára!!

A nemes fémek ára is esett, ami jól mutatja hogy a piacon jelenleg a "mindent eladni" hiszti uralkodik.
Az olaj árak jelenleg kb 3%-os mínuszban vannak tegnaphoz képest.
A legnagyobb esésben a japán helyzet kapcsán érintettségű cégek papírjai vannak: autó gyártók, elektronikai chip felhasználók, globális biztosítók, atomerőművi gépészeti beszállítók.
A válság nyertesei lehetnek közép távon: építőipari gépeket, alapanyagokat gyártók, zöld energetikában utazó cégek és alapok.

A jelen helyzetben a legbölcsebb, ha az ember a pénzét valami biztonságos dologban tartja: pl. rövid lejáratú bank betét, pénzpiaci alap. Aki mégis szeretne kereskedni, annak tripla óvatosságot javaslok.

A ma eső nemesfém árak gyorsan megfordulhatnak. Ami jó beszálló lehet. A jelen helyzet várható elhúzódása mellett az arany ára vélhetőleg rendesen megindul felfelé. Az ezüst is folytathatja szárnyalását - amibe egy-egy korrekció sajnos mindig bele kell férjen. Az olaj árának esésére is lehet számítani (short olaj és olaj termékek). Ha tartós lesz az ipari termelés visszaesése, az az alapanyag árakat korrigálhatja lefelé (short réz, nikkel).

A valuták tekintetében a svájci frank lehet az egyik nagy erősödő. A többi jelentős valutát is érdemes figyelni. Az arany ár felfelé mozgásával az AUD folytathatja erősödését, bár a nyersanyagok iránti kereslet visszaesés esetleg épp a másik irányba is húzhatja a valutát.
A HUF jelenleg 273-274 árfolyam sávban állja a sarat, de a CHF-kal szemben jelentős a gyengülése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.