whos_among_us

2011. március 3., csütörtök

Hétköz-nap

1) Nem úgy lett!
Úgy tűnik Líbiában még sem úgy alakulnak a dolgok, ahogy a múlt héten és a hét elején még tűnt: Kadhafi rezsim nem bukott meg, hanem kezdi összeszedni magát és támadja a tüntető és fellázadt lakosság kezére került településeket. Súlyos összecsapárokról érkeznek sajtó jelentések több városból is. A nagyhatalmak továbbra is a helyzet lehetőség szerinti békés megoldásában gondolkodnak. Sokadik körben felszólítva Kadhafi-t a távozásra. A dilemma helyzet fennáll továbbra is: az ország kettéhasadása nem szimpatikus senkinek: az olaj kitermelés, szállítás, feldolgozás ellenőrzéséért, a határok meghúzásáért komoly harcok lennének kelet és nyugati oldal között. A másik megoldás találni egy másik vezetőt, akit a lakosság döntő része mindegyik országrészben elfogad. Ilyen jelenleg nem látszik.

Egyes hírek a diktátorhoz hű légierő bevetéséről szólnak: mintha fegyver raktárakat támadtak volna, amiket azonban nem találtak el. A NATO légtérzárat fontolgat. Egy ilyen helyzet azonban magában foglalja, hogy első lépésnek meg kell támadni Líbiát és meg kell semisíteni a légvédelmét. Kérdés, hogy az arab világ többi szereplője ezt hogy fogadná. Neheziti a helyzetet, hogy az országban még mindig sok a külföldi, akik kimenekítése folyamatos.

2) Piacok
Olaj: mind két olaj típus meredek emelkedésen van túl. A WTI 102$ körül jár, míg a Brent 115$-hoz közelít.
Az események megoldásáig további olaj áramelkedést valószínüsítek.


Nemesfémek: az arany és az ezüst árfolyama is jóval 1% fölötti esést mutatott ma. Az elemzők azonban me számítanak tartós esésre, hanem sokkal inkább az előző nagy ütemű emelkedés után kibontakozott profitrealizálás történhetett ma. Fundamentális oldalról az arany árát felfelé hajtja az arab világban kibontakozott válság, a FED QE programja, az USA és az EU gazdasági, pénzügyi problémái, az erős kínai arany kereslet.

Gabonák: a mai napon szinte minden gabona ára USD-ben nézve emelkedett. Az éllovas a kukorica volt 2% fölötti emelkedéssel. A búza emelkedése 1% alatt maradt, a szójáé pedig közel 2% lett! Ettől függetlenül a kukorica árát továbbra is inkább felfelé várját, míg a búzáét továbbra is inkább lefelé.

Soft commodity termékek: a narancslé kivételével a többi termék ára felfelé mozgott. A búza az a gabona, ami gyengengélkedést mutat hosszabb ideje. A kakaó és a kávé is folytatta a felfelé irányt. Ebben a termék csoportban marad a bika a piacon. további emelkedésekre lehet számítani.


Valuták: az EUR/USD kereszt jelentős emelkedése folytatódott (jelenleg 1,4 fölötti az index), amely irány fordulatára nem számítanak pár napon belül. A fordulat itt a líbiai események menetében vagy az EUR övezetben bekövetkező változások hozhatnak. Az angol font erősödése is töretlen. Az ausztrál dollár a búza, az olaj és arany árával összefüggésbe, szinte azokkal összekötve mozog.





Indexek: Ma minden fontosabb index felfelé mozgott Európában és Amerikában is. A DAX 0,62%-t, az FTSE100 1,52%-t, a CAC40 0,66%-t, a STOXX EU600 0,29%-t, a NASDAQ 1,87%-t, S&P500 1,72%-t, Russel2000 2,22%-t emelkedett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.