whos_among_us

2011. március 14., hétfő

Mi lesz?

A szakértők a japán földrengés nyomán az olaj ár - legalább időleges - mérséklődését várják, hiszen az USA és Kína után Japán a 3. legnagyobb nyersanyag importőr a világban.
Az ismeretett problémák kapcsán pedig az arany és az ezüst (no és a legkisebb öcsi, a platina) áremelkedése várható. A fizikai ezüst felvásárlása olyan méreteket öltött, hogy komoly készlet hiányok alakultak ki emiatt az USA-ban.
A feltörekvő térségekből az elmúlt hetekben óriási tőke kivonás figyelhető meg, ami csak rontja az ottani helyzetet és negatívan hat vissza a nagy nyugati gazdaságokra is.
Az euró zóna tőzsde indexei folytathatják meredek útjukat lefelé: a dél európai €-t használó országok csöd helyzete és az ezt finanszírozni kénytelen német és francia gazdaságba vetett befektetői bizalom hatalmasat száguldhat lefelé. Nagy kérdés, hol lehet a vége. Merkel - Sárközy duónak nagyhon gyorsan kell megoldás találnia, hogy a befektetői bizalom helyreálljon, különben most beindult gazdasági növekedésük könnyen megakadhat, ami már közép távon ellehetetleníti a jelenlegi jóléti berendezkedést.
Az EUR-hoz képest tovább erősödhetnek a stabil gazdasággal rendelkező európai országok valutái: elsősorban a CHF, a NOK, a SEK és az GBP is.
A HUF helyzete nagyon kényes: egyfelől egyáltalán nem látszik még mindig, hogy PONTOSAN mit is szeretne csinálni a magyar kormány, másfelől a már megismert intézkedéseket is igen komoly veszélyek fenyegetik (a telecom cégek külön adójával kapcsolatban megindult az úniós vizsgálat, mely könnyen vezethet az éves 63000mHUF elvesztéséhez; a nyugdíj szabályok megváltoztatásának szabályai még nem is ismertek, de már komoly szakszervezeti megmozdulásokat jelentettek be; a munkaadók pedig a kötelezőnek tűnő bérkompenzációk miatt akadtak ki súlyosan). Közben úgy tűnik, mintha Matolcsy György szakértői által várt számok sem úgy alakulnának, ahogy azt tervezték: a hiány sokkal nagyobb; az idő arányos adó bevételek pedig lényeges elmaradást mutatnak. Ezen belső okok mellé sorakoznak fel az EU-ból érkező problémák, ami együtt már túl nagy kockázat lehet külföldi befektetőknek és ami a HUF-t a gyengülés irányába viheti el.
Külön cifrázza a helyzetet az a jegybank környéki szóbeszéd, miszerint Simort felszólították, hogy jobb, ha önként megy, különben nagyon dúrván fogják megtámadni. (Másfelől pedig Simort már eddig is dúrván támadták és a helyén maradt.) Szerencsére a két, kormány által jelölt, új tagot az elemzők jól fogadták, főleg, mivel piac komform nyilatkozatokkal hűtötték az első naptól a kinevezésük kapcsán felborzolt kedélyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.