whos_among_us

2011. március 22., kedd

Piac

Japán: mai hír, hogy Buffet "megveszi" a japán helyzetet. És valóban: a japán tőzsdei papírok értéke jóval fundamentumai alá esett (érzelmi alapon). A szigetországban még adódhatnak nehézségek, hiszen a megrongálódott reaktorok hűtését még mindig nem sikerült helyreállítani, de rádioaktiv szivárgás alig van a hírek szerint. Futótűzként terjedt a hír, hogy egy nyolcvan év fölötti nagymamát és 16 éves unokáját mentették ki a romok alól, akik múlt péntek óta várták, hogy kimentség őket.
A NIKKEI 225-ös index 2,75%-ot emelkedett ma. Elemzők szerint az index további emelkedés előtt van: igyekszik feltölteni a keletkezett mély gödröt.

A megindult észak afrikai harci eseményeknek kzönhetően is az olaj ára ismét emelkedőben van, pedig a hétvégén a WTI 98$ környékére is ellátogatott. Ahonnan szépen felfelé mozog a harci cselekmények kibontakozásával. Az árszint normalizálódását nem segítik a többi arab országban továbbra is tapasztalható nyugtalanságok és a félelem, hogy Szaud-Arábia is belesodródhat. Emelett a romló dollár árfolyam is felfelé korrigálja az árfolyamokat.

A nemesfémek viszont egyértelműen felfelé tartanak.Az ezüst teljesítménye kiemelkedő! Azonban érdemes kivárni egy kisebb korrekciót, ugyanis az ezüstre lényegében alig hatott a napokban kibontakozott és más termékeknél nagyon erős korrekció. Az arany ára (mely pár napja még 1400 $ alatt volt unciánként mára 1435$ fölé is kúszott és további emelkedést jósolnak. Az arany áremelkedését a japánnal kapcsolatos félelmek, a FED pénzgyengítése (magas infláció) és az arab térség bizonytalansága is táplálja.

Réz: ideiglenesen eső trendet vár az elemző gárda. Short pozíciót nyitni érdemes lehet.

Soft commodities: alapvetően szinte mindegyiknek felfelé van az irány (legalábbis rövid távon mindenképpen); az árak még mindig alacsonyabbak ahhoz képest, hogy mennyire nem találkozik a kereslet és kínálat.
Kávét, cukrot, gyapotot, kakaót rövid távon felfelé várjuk. Többségüének ára fundamentálisan túl alacsonynak tekinthető.

AUD/USD keresztnél az első emelkedésére érdemes játszani; a másik tipp a svájci valuta további erősödése, miután iránta a kereslet nem csökkent.

A blue-chip részvények és az index követő instrumnetumok papírjai is jó befektetési terpet kínálnak. Nagyon érdemes azonban figyelni az ár szintet, ahol beszállunk egy-egy papírba, mert az árak lassan szinte ledolgozták a japán események hatására előllt helyzetet,

Bár a feltörekvő piacok most megint nem népszerűek, azért az nem egyértelműen mondható ki minden emerging market index lejtőn lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.