whos_among_us

2011. április 18., hétfő

A mai nap margójára

A mai nap sem volt eseménytelen ...
Reggel kiderülni látszott, hogy Görögország az adósságait átütemezni lesz kénytelen, ami lényegében a csőd beismerését jelenti. Ezt utóbb cáfolták görög kormányzati források, de a hír "beakadt" a befektetők fülébe. Az 5 éves CDS-felár 86 bázisponttal 1220 pontra ugrott. A befektetők keze megremegett és a többi "problémás" ország CDS-felára is jelentősen emelkedett. Portugália hasonló csődkockázati mutatója 26 bázisponttal 625-re emelkedett. Mindezzel párhuzamosan az Euró gyengülni kezdett, a vezető európai tőzsde indexek pedig eséssel reagáltak.
Délután (az amerikai üzleti nap indulásakor) az S&P hiteminősítő az USA tripla A szintű hitelbesorolásának kilátását stabilról negatívra rontotta, aminek hatására az indexek meredek esésnek indultak, a dollár gyengülni kezdett. A VIX index 19 pont fölé ugrott egy rövid időre, majd csökkenni kezdett
A nap folyamán több elemző nyilatkozott, miszerint továbbra is tőzsdei hegymenetre számítanak és a jelenlegi helyzetet csak egy korrekciónak fogják fel.
Mindeközben az arany és az ezüst árfolyama komoly ütemben folytatta az eddig is meredek emelkedést. Nagy kérdés mennyire lehet tartós az emelkedésük! Már az előző hét végén elemzők az arany ár irányának megfordulására, az ár tetőzésére számítottak. Az ezüst gyorsuló ütemű emelkedése, szakértők szerint, szintén közelgő korrekcióra utalhat. A mai napi események persze ennek időpontját inkább elodázhatják.

Mit lehet érdemes tenni ilyen időkben?
  • Veszélyes időkben sokszor jó, ha távol maradunk a tőzsdétől és a pénzünket hosszabb rövidebb időre valamilyen "nyugodt" terepre irányítjuk (pl. pénzpiaci alap, betét, de akár állampapírokba fektető alapok)
  • Ha mégis - jó értelemben - "viszket a tenyerünk", nagyszerű befektetési terep lehet az arany és ezüst piaca (lásd még a fenti kommentjeimet, de Jay Brown valamint a portfolio.hu cikkét is érdemes elolvasni).
  • A devizák piacán a CHF, GBP és az AUD erősödése várható a USD-ral és az EUR-val szemben is.
  • A kávé árának további emelkedésére, de a cukor árának folytatódó esésére is érdemes lehet spekulálnunk.
Jó szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.