whos_among_us

2011. április 3., vasárnap

Olajozott fék

Kedves Olvasó!
Jelen bejegyzés írásakor is folyamatosan emelkedő az olaj ára. A WTI 108,3$ fölé került! Ez két és fél éves csúcs. Sajnos a magas olaj ár jelentősen lassíthatja a gazdasági fellendülést és lefelé húzhatja a részvénypiacokat, így összességében senkinek nem kedvező. (Igazán a kitermelő országoknak sem.)
A magas olajárak és a japán atom katasztrófa viszont jelentős lökést adhat az alternatív és "zöld" energia témakörben mozgó alapoknak és ilyen termékekkel, szolgáltatásokkal rendelkező cégeknél. Ugyanakkor várhatóan negatív hatása lesz a légi közlekedéshez kötödő, az atomenergiában utazó cégek, papírjai tekintetében. Nézzünk néhány konkrét terméket, indexet!

1) Tesla Motors (TSLA)
A héten az S&P egyik elemzője 70$ fölötti célárat határozott meg a Teslára, ami szinte azonnal 17%-os emelkedést okozott a jó fundamentumokkal rendelkező, de eddig gyengén teljesítő papír árában! A jelenlegi olajárak mellett egyre inkább megéri majd az új technológiák piacradobása. A Tesla esetében várható további emelkedés.

2) Synthesis Energy Systems (SYMX)
A biogáz technológiában élenjáró SMS-be a kínai energiaipari óriás (China Energy) 83,8m$-t ruházott be szintén a héten. Ez a cég részvényeinek 43,5%-a. A paprok árfolyama másnapra kb 30%-os emelkedést mutatott, szép hozamot hajtva a befektetőknek. A papír hosszabb távon is jó befektetés lehet, bár rövid távon enyhe korrekció lehet lefelé.


3) iShares S&P Global Clean Energy alap / ETF
Az alap a világ vezető alternatív energiában utazó cégeinek részvényeit tartja.

A grafikonon jól látszik, hogy a nagyforgalmú alap meredeken felfelé tart.

Továbbra is ajánlott befektetésre.

4) World Nuclear Power Index
Jó látható, hogy az index jelentősen lefelé tart:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.