whos_among_us

2011. augusztus 3., szerda

CHF

A svájci valuta - természeténél fogva - válság idején különösen szépen csillog. Nem lehet belőle elég. Mind több és több pénzt váltanának át rá ..., ha lenne belőle elég forgalomban. De nincs ... Így a forgalomban lévő mennyiség felértékelődik. A vásárolni szándékozók egyre többet és többet kínálnak érte, hogy a vagyont biztonságba mentsék.
A svájci jegybank ma reggel ún. szóbeli intervenciót hajtott végre, illetve a leszállította a kamatot.
 Ennek hatására a frank elkezdett nagy ütemben gyengülni a vezető devizákhoz képest. Az öröm nem tartott sokáig. Már délelőtt újra indult az alpesi valuta hegymenete.


A pánik több tényező szuperpozíciója adja: az EU periféria országok adósság problémái, a megemelt költségvetési plafon mentén elfogadott elégtelen mértékű adósságcsökkentő amerikai csomag, az amerikai és világgazdaság várt alatti makroadatai és ezen belül is a kínai gazdaság lassulásától való félelem.
Sok elemző szerint a probléma azért nem akkora világ viszonylatban, mint amire a jelenlegi árfolyam változások sebességéből következtetni lehetne.
Utóbbi megállapítás elgondolkodtató azok számára, akik beszállási pontot keresnek a legnagyobb világ cégek részvényeibe, commodity ETF-ekbe. Ők nagyon figyeljenek a következő napokban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.