whos_among_us

2011. augusztus 6., szombat

Eltűnt egy A

Pénteken még piaci időben kiszivárgott egy pletyka az S&P amerikai gazdaságot készülő leminősítéséről, amit a minősítő akkor még cáfolt. De a nap végén bejelentette, hogy az AAA besorolást AA+ -ra rontja negatív kilátással.
Phefff ... 
Valaki kérdezte tőlem: "Na és?"
Hát igen ... Mit is jelent, jelenthez ez? - már a leminősítés tényén túl ...


  • Az amerikai államkötvények, kincstárjegyeket csak magasabb hozam mellett lehet értékesíteni, ami az amerikai államadósság finanszírozását drágíthatja meg.
  • Elképzelhető, hogy a befektetők, az eddig menedék és tartalék valutaként kezelt dollárból az ilyen pénzeket részben vagy egészben más valutákba kezdik átmozgatni. (A nagy kérdés, hogy milyen sebességgel! Egy rohamos átváltás a jelenleginél is nagyobb volatilitást okozna.) Ennek következtében az olyan instrumentumok, mint a svájci frank vagy a japán jen és persze az arany árfolyama további csúcsokra emelkedhet rövid időn belül. Ez egyébként akkor is be fog várhatóan következni, ha a tartalékok átváltása nem gátszakadás szerű.
  • Drágábban lehet hitelhez jutni, ami tovább lassíthatja a gazdasági válságból történő kilábalást és tovább lassíthatja az amerikai gazdaságot. Ez persze okozhat nagyobb munkanélküliséget, súlyosabb megszorításokat, csődöket és ebből következően rosszabb átlagos életminőséget.
  • Kína valutatartalékának értéke akár jelentősebben is megcsappanhat a dollár leértékelődése mellett.
  • Az amerikai fogyasztás megcsappanása a Kína gazdaságot is befékezheti. Ez súlyosbíthatja a helyzetet.
  • A feltörekvő és periféria országok instrumentumai leértékelődhenek a komolyabb eladói nyomás mellett.
  • A nyersanyagok és energiahordozók ára akár jelentősebben is (tovább) eshet.
  • Idehaza: tovább erősödhet a svájci frank; az EUR és USD árfolyamához képest a forint akár jelentősebben is gyengülhet; az exportra termelő magyar gazdaság jelentősebben is megtorpanhat, ami további takarékossági intézkedéseket és/vagy adó emelést hozhat; ezekmentén újabb elbocsátások és tovább nehezedő körülményekre lehet számítani.
DE bizonytalan, hogy a befektetők reakciója milyen mértékű lesz hétfőn. Tény, hogy a dollár szerepét rövid távon nem tudja átvenni más valuta. Azonban a legvalószínűbb mégis, hogy a lejtmenet folytatódik.
Azért azt érdemes mindenkinek átgondolnia, hogy a világgazdaság jelentős teljesítményét adó óriás cégek papírjai valóban mennyire értékesek vagy értéktelenek, nem beszélve a nyersanyagok és energiahordozók értékéről.
Még egy nap és hétfő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.