whos_among_us

2011. augusztus 11., csütörtök

Hulló kések

Esetünk hétfőn, estünk kedden és még szerdán is. De csütörtök délután hatalmas emelkedésbe kezdtek a piacok! DAX +3,28%, FTSE100 +3,11%, CAC40 +2,89%, STOXX50 +2,86%. A legjobban persze még így is a svájci SMI index teljesített európában +5,025% emelkedéssel. A bejegyzés írásának időpontjában az amerikai indexek is hasonló jó teljesítményt mutatnak. Kitört az optimizmus? Talán elfeledkeztek a befektetők a világ gazdaságait súlytó problémákról?

A befektetőket ma kettős érdek és hatás vezérli: egyfelől szabadulni akarnak mindentől, amit kockázatosnak tartanak (lényegében bármi válhat pánik helyzetben ilyen instrumentummá és erre számos példát láttunk az utóbbi napokban), másfelől nyerni akarnak a hirtelen árzuhanásokból (short) és a vélhetőleg mélyen értékén alul megvehető termékek révén. A két érdek között hintáznak a piacok. Egy mai erős 3-5%-os hírtelen emelkedést másnap (vagy még aznap) követhet egy hasonló meredekségű esés. A piaci "idegességet" klasszikusan a VIX index mutatja. Az index értéke egy nyugodt, kiegyensúlyozott piacon 20 alatt van. Az elmúlt napokban az index csúcsa 48-nál volt! A 2008-as válság kitörése után az index 72 fölé is emelkedett.
Az ilyen helyzetek sajátja, hogy a mutató a csúcsokon csak rövid ideig tartózkodik, de a 20 feletti érték egy-egy válság időszakban sokáig fennmaradhat. A tőzsdei zsargon ezeket, a befektetési szampontból rendkívül kockázatos, csapkodó, nagyon volatilis, lényegében kiszámíthatatlan piaci helyzeteket hívja hulló késeknek, amibe belenyúlni (bele vásárolni a haszon reményében) bizony nagyon kockázatos.

Az elemzők szinte mindegyike (bár változó mértékben, de) elhúzódó kilábalásra számít. Többen az idei évre már medve piacra számítanak, mások a fundamentumoktól (lefelé) elszakadt részvény és nyersanyag árak gyorsabb ütemű helyreállására apellálva rendezik át befektetéseiket.

A történet folytatódik holnap a piacokon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.