whos_among_us

2011. augusztus 14., vasárnap

Vegyünk-e most ... olajat?

A PetroChina benzinkútja - daxdesia.com
Izgalmas kérdés a címben! Az olaj (WTI) hordónkénti ára augusztus 9.-én 78 USD alá esett. Ilyen olcsó ez a fajta olaj tavaj októberben volt. Egy-egy piaci ijedelem kitörésével a befektetők követik a piaci hangulatot és szinte minden a piacraöntenek, hogy készpénzre váltsák befektetéseiket. Könnyű belátni: olajból a piac annál többet fogyaszt, minél "jobban megy" a gazdaság.
A világ azonban a visszaesésekkel együtt is fejlődik, hol lassabban, hol gyorsabban, amihez energiára van szükség és energiahordozókra. A világ népessége idén éri el a 7 milliárd főt! (A 6 milliárdodik Föld lakó 12 évvel ezelőtt született meg.) Egyre többen és többen fogyasztanak a fejlődő országokban egyre többet. Kínában a hatóságok korlátozásokat vezetnek be autó vásárlásra és szinte minden ázsiai és dél-amerikai nagy gazdaság hatalmas út és vasút építési programokat hajtott és hajt végre. Bár idén az óriás építkezések üteme lelassult - a gazdaság lassulásával együtt - meg nem állt és csak fokozódni fog. Ez már 1 éven belül jelentős olaj áremelkedéshez vezethet, hosszabb távon pedig a nyereség még nagyobb lehet. A beesett olaj árfolyamát bevásárlásra javaslom. A terméket elsősorban ETF és certifikát formájában vehetjük meg.
Ugyan áttételesen, de az olaj árának emelkedésére a nagy, globális olajcégek részvényeinek árfolyamán keresztül is spekulálhatunk. Hosszú távon a jelentős finomítói kapacitás megléte lehet egy nagyon döntő tényező az árfolyam szempontjából a kitermelés volumene mellett. Azért hozzáteszem, hogy egy-egy ilyen részvény típusú, áttételes megoldás bevásárlásánál egy sor egyéb kockázati tényező is jelentkezhet, de 2-4 éves időtávon várhatóan így is szépen kereshetünk vele.
Olaj termékek tekintetében - véleményem szerint - most egyértelműen VÉTEL helyzet van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.