whos_among_us

2011. november 23., szerda

Egyre sűrűbb füst gomolyog


A európai helyzet csak nem nyugszik. A görögök már nem hír és nem téma. A mai legnagyobb probléma  Olaszország, mely több közgazdász szerint rég túl van azon a határon, amikor még esetleg esélye lehetett volna visszafizetni tetemes adósságát. Ez a 7%-ot átlépő államkötvény hozamok esetén lényegében az irreálissá vált. Sajnos érzik, tudják ezt a befektetők is, akik egyre kevésbé akaródznak olasz állampaírokat venni és ha esetleg mégis, tetemes felár mellett. Ezt finanszírozandó az olasz kormány a jelenlegi megszorításokon túl is kénytelen lesz újabbakat bevezetni és még több pénzt kivonni a gazdaságból, ami ettől még jobban lelassul és még kevesebb embert lesz képes eltartani (nő a munkanélküliség és csökken a fogyasztás), így aztán kevesebb adót fognak befizetni a büdzsébe. Ezt látva a befektetők még kevésbé akaródzák majd finanszíozni az így egyre táguló adósság halmazt. A hozamok tovább emelkednek ... A kör ("death spiral") bezárul.
Spanyolországban is hasonló a helyzet, de ők a spirálnak még nincsenek annyira az alján, mint görög és olasz társaik. A spanyol baloldali kormány a napokban elvesztette a választásokat. Az új jobboldai kormányzatra hárul az a nem túl kedves feladat, hogy a megszorításokat bevezesse és véghezvigye.
A fent vázolt folyamat külső beavatkozás nélkül mély gazdasági depresszióba húzza le az egyes nemzetgazdaságokat. A belső társadalmi konfliktusokat kiélezi, nyugtalanságokhoz, folyamatos sztrájkokhoz, tüntetés sorozatokhoz, vagy akár ennél dúrvább belső konfliktusokhoz is vezethet, miközben eredményes kilábalás nem várható.
Az európai adósság olyan tömegű (és folyamatosan és gyorsuló ütemben nő a visszafizetési kockázatok és így a kötvény hozamok növekedésével), aminek egyszerű "leírása" teljes képtelenség. Az lényegében az egész világgazdaságot "borítaná" nagyon dúrván. Marad a régi barát a nyomdagép és az infláció.
Az Egyesült Államok két monetáris lazításon már túl van, az angolok sem szüzek már. A japán jegybanki kötvényvásárlás sem új dolog. Azonban az ECB német nyomásra nem lép. Meddig lehet, érdemes ezt húzni?
Sajnos a probléma nem áll meg itt. A pénznyomtatás a jelenlegi adósság részben eltüntetésében és a gazdaság felpörgetésében segíthet, de a végső problémát nem oldja meg. KELL EGY EU EGYESÜLT ÁLLAMOK! A befektetők ugyanis nem hisznek abban, hogy a most látott helyzet ezen instrumentum nélkül nem fog újra megismétlődni. A válság szépen rávilágított - az eddig is ismert - fő problémára, az egységes irányítás hiányára. Kemény arc lesz, amit nem szabadnak sokáig halogatni. (Valószínüleg a piacok majd ezt nem is fogják engedni.) Elképzelhető, hogy a megújuló EU-ba nem fér majd bele minden jelenlegi tagország. Rájuk sajnos semmi jó nem vár.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.