whos_among_us

2011. november 30., szerda

Flying High

Tegnap és ma sok minden történt. Egy gyors összefoglaló ezekből.

Tegnap hajnalban a Fitch negatív kilátást adott ki az USA hosszútávú adósságaira vonatkozóan, bár az AAA minősítést helybenhagyta. A tapasztalatok szerint a hitelminősítők egy potenciális leminősítés előtt általában negatív kilátást alkalmaznak. A Fitch lépése előtt az amerikai "Szuper Bizottság", melynek tervet kellett volna kidolgoznia és javaslatot tennie, hogyan (honnan) spóroljon meg az Egyesült Államot a következő 10 évben 1500 milliárd dollárt, sikertelen volt. A megszabott határidőre nem tudtak megegyezni lényegében semmilyen komoly, előterjesztehtő tervben.

 Az eurózóna pénzügyminiszterei tegnap megadták Görögországnak a 110 milliárd eurós hitel 6. részletét. A pénzügyminiszterek továbbá megerősítették az EFSF "tűzerejét".

Az MNB 50 bázispontos kamat emelést hajtott végre, ami megfelelt a legtöbb elemző előzetes feltételezésének. A piacoknak november 29.-ére azonban ez az emelés már kevésnek bizonyult. A forint árfolyama a bejelentésre erősödni nem tudott. A piac a fél %-os kamatemelést  már beárazta. A tegnapi DKJ aukción 7,32%-os átlag hozammal keltek el a kincstárjegyek. Ez 69 bázisponttal  haladja meg a múlt hét keddi 3 hónapos kibocsátás átlagkamatát!
Az elemzők egy része szerint az 50 bázispont semmire sem volt jó, bár pár napja még elég lehetett volna. Más elemzők az MNB kommentjére helyezik a hangsúlyt, amelyből arra lehet következtetni, hogy az MNB további kamatnöveléseket hajthat végre még idén.

Két örvendetes amerikai makro hírből az egyik szerint a chicagói beszerzései menedzser index értéke 62,6 pontra (4,2 ponttal) emelkedett, ami héthavi csúcsnak számít. Továbbá a várt 120 ezerrel szemben 206 ezer fővel bővült októberben az Egyesült Államokban a foglalkoztatottság.

Egyre másra jelennek meg a vészjósló álláspontok az eurózóna jövőjéről. Most épp a Pimco vezetője adott le vészjelzést. Mohamed El-Erian szerint az esélye, hogy az EU vezetőinek sikerül-e megállapodniuk az EKB december 9-ei csúcsán, kevesebb mint 50 százalék! A világcégek és a nagy bankok egyre másra jelentik be, hogy vész forgatókönyvekkel készülnek egy esetleges eurozóna szétesésre.

Az ÁKK ma kötvény visszavásárlást tartott, azonban végül egyetlen kötvényt sem vásárolt vissza a magas hozam elvárások miatt.

A kínai jegybank ma délben azt jelentette be, hogy 50 bázisponttal 20%-ra csökkenti a legnagyobb kereskedelmi bankok számára előírt kötelező tartalékráta mértékét. Erre a hírre a világ piacain napsütésesre fordult a hangulat és megindultak felfelé az indexek. A forint 20 perc alatt több mint 2 Ft-ot erősődött az euróval szemben.

A hazai vezető hír ma, hogy Fellegi Tamás vezeti az IMF tárgyalásokat. Matolcsy György a tárgyalásokon nem vesz részt. Kiszivárgott, hogy az IMF kerek perec megmondta, Matolcsyval nem tárgyal.
Többen kimondták, amit ez lényegében jelent és amit eddig is tudhattunk: Matolcsy és politikája megbukott de facto. A miniszter konkrét távozása a NGM éléről innen már csak idő kérdése lehet.

És a mai nap nemzetközi gazdasági csúcs híre, hogy a világ legnagyobb jegybankjai (amerikai, EU, japán, kanadai, svájci és angol jegybankok) összehangoltan léptek azért, hogy a bankok a bankközi piacon sokkal olcsóbban juthassanak dollárhoz működésükhöz. Erre a hírre, kiegészítve a kínai jegybank lépéséről szólóról, a tőzsdék még jobban rákapcsoltak és régóta nem látott napon belüli szárnyalást hajtott végre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.