whos_among_us

2011. november 12., szombat

A helyzet és foglyai

A hét befektetői szemmel bővelkedik a politikai és gazdasági tér eseményeivel, fordulataival. Csak felsorolás szerűen a blogger szerint legfontosabb történések:
  • Papandreu távozott a görög kormány éléről, miután az előző hétévén hosszas tárgyalás sorozatban sikerült megegyezni az ellenzék vezérével. Az új kormányfő az Európai Központi Bank előző alelnöke, Lucas Papademosz lett. A felálló új vezetéstől igen súlyos intézkedések meghozatalát várja az EU és a IMF.
  • Miközben Görögországban legalább a politikai felállás stabilizálódni látszik, Olaszországban egyre komolyabb "helyzet" kezdett alakulni. Már a múlt hét óta folyamatosan emelkednek az olasz állampapír hozamok (azaz árfolyamuk csökken). Elemzők szerint a 10 éves olasz állampapírok 7%-os hozamszintjének elérése tulajdonképpen az a határ, amíg az országnak lehet gyakorlati esélye a hitelei visszafizetésére. E fölött lényegében ez az esély rohamosan romlik. Azaz a befektetők a hozamok emelkedésével egyre inkább szabadulni akarnak olasz államapapírjaiktól, ami az árfolyam további zuhanásához vezet. Ez a spirál indult meg még a múlt hét végén és az említett 7%-os szintet a hozam el is érte már szerdán, sőt pár óra alatt a 7,4%-os szitekig erősödött, ami hatalmas pánik szerű hangulatot okozott a világ piacain. Az olasz államadósság teljes tömege közelít a 2000 milliárd euróhoz, ami az olasz GDP kb. 120%-a.
  • Kedd este az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi helyzete teljességgel ellehetetlenült és bejelentette hamarosan lemond. Ezt követően szabadultak el az addig is gyorsan növekvő olasz államkötvény hozamok egészen az említett 7,4%-os szintekig. A piacok a bizonytalan politikai helyzetet, ilyen állapotok között, tűrik a legrosszabbul. Miután az alsóház megszavazta a költségvetési intézkedéseket, Berlusconi szombaton lemondott. Utódjáról végleges döntés még nincs, de lényegében Mario Monti, korábbi olasz EU kormánybiztost emlegeti mindenki a legesélyesebb befutóként.
  • Az EU-ban zajló történések kapcsán egyre másra jelentek meg ilyesztő nyilatkozatok, jóslatok és tanulmányok. (a holland ECR Research, Exclusive Analysis, Nouriel Roubini ) Ezek mindegyike meglehetősen borúlátó az EU és fizetőeszköze jövőjét illetően. Az Exclusive Analysis londoni elemzőház pedig már pár napon belüli időtávra jósolja a bankrendszer befagyását, összeomlását. Világszerte vészforgatókönyvek készülnek és úgy hírlik, tárgyalások folynak az Únió jelenlegi formájának felbomlásával kapcsolaban is. Abban szinte mindenki egyetért, hogy változatlan formában nem mennek, mehetnek majd a dolgok tovább.
  • Egyre több közgazdász lát egyetlen kiutat a folytogató adósság problémából és emlegetik mint lényegében utolsó mentsvárat: az ECB jelentse be a korlátlan kötvény vásárlást. Ez nem más mint az adósság kinyomtatása, a nagy bankó prések elindítása. Ez természetesen azt jelentené, hogy az EUR jelnelgi értékeltsége elméletileg (és valószínüleg gyakorlatilag is) romlana a vezető valutákhoz képest. Az adósságot elinflálhatják, szétteríthetik minden EUR bankjegy tulajdonos között. Az ECB azonban egyenlőre ettől nagyon vonakodik, bár végül nem lesz más lehetősége. A jelenség nem lenne egyedi: az Egyesült Államokban két ciklusnyi monetáris lazításon (ez az elnevezés is lényegében a fent leírtakat fedi) már túl van és a piac egyre közelebb érez egy harmadik lazítást. A Bank of England és Svájc jegybankja is lenyelte már ezt a keserű pirulát. Szükséges mennyiségben higítják új pénzzel a nemzeti valutájukat.
  • Az USA gazdaságából viszont egyre másra jönnek jó vállalati és makró adatok: a Michigani Egyetem fogyasztói indexe kéthavi csúcsra ugrott. Az indexének értéke 60,9 pontról 64,2 pontra nőtt, pedig a piac csak 61,3 pontot várt. A kedvező európai események mellett ez az adat segítette az amerikai indexeket jelentős szárnyaláshoz pénteken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.