whos_among_us

2011. november 17., csütörtök

Ismerős arcok

A kormányzati kommunikáció elmúlt több mint egy éve masszívan IMF ellenes volt. Bár sokan sejtettük, hogy ez inkább politikai, retorikai sarokpont, de mégis kérdéses volt, hogy a kormányzat az ország gazdasági helyzetének romlása esetén meddig hajlandó tartani magát ehhez a sarokponthoz. Ma délután valami megváltozott, mivel 16 óra körül a Nemzetgazdasági Minisztérium "Magyarország fordulóponthoz érkezett" címmel közleményt adott ki: tárgyalásokat kezdenek az IMF-fel egy védőháló jellegű megállapodásról. A közlemény hangsúlyozza, hogy nem hitel felvételről tárgyalnak. 
Mindenkinek leesett az álla. A BUX óriási száguldásba kezdett, a forint hírtelen kitöréssel erősödött 306 forint alá, az államkötvények hozama és a magyar CDS index zuhanni kezdett. Az elemzők és közgazdászok pedig optimista nyilatkozatokat tettek a sajtónak. Majd 18 óra körül megérkezett az IMF első reakciója a bejelentésre, miszerint nem tudnak a megkeresésről. Hivatalosan ilyen megkeresés még nem érkezett hozzájuk. ...  Hát erre senki nem számított! Akkor tehát végül mit is jelentett be az NGM!? A forint elkezdett visszagyengülni 308,6 fölé.
Közben elindultak a találgatások pontosan mit is szeretne a Kormány és mire lesz hajlandó az IMF. Azt mindenki kiemeli, hogy maga a lépés 180 fokos fordulat a hazai gazdaságpolitikában.
A blogger véleménye, hogy a kormányzat elment a falig, talán egy kicsit tovább is. A hitelminősítők azonban csak pár napot adtak rendezni a sorokat. Ez közvetve azt az üzenetet hordozza: vagy azonnal megállapodást köt a kormány a Nemzetközi Valuta Alappal vagy befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülünk. Utóbbi eset pedig a jelen nemzetközi gazdasági helyzetben olyan mértékben is drágíthatja a piaci finanszírozást, ami gyors és biztos csődbe viheti az országot nagyon gyorsan. Ráadásul a bóvliból nagyon hosszú út vezethet csak ismét a képzeletbeli vonal fölé. A blogger úgy sejti, hogy a kormányfő környékén dolgozó magas beosztású háttérembereknek, tanácsadóknak úgy tűnik mostanra sikerült "megdolgozniuk" a kormányfőt. Az még nem világos, hogy ez a lépés mekkora hitelességi és presztizs veszteséget jelent majd és a kormányzó pártok támogatói részére milyen kommunikációs "fordulattal" adható el, tehető szalonképessé, ha egyáltalán ...
Ezzel akár a kamatemelési kényszer is megszűnhet az MNB-n.
Várjuk a holnapi - reméljük pozitív - fejleményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.