whos_among_us

2011. november 9., szerda

Magic seven

A gazdasági világsajtó és a befektetők árgus szemekkel figyelik a 10 éves olasz állampapírok éves hozamának százalékos mértékét, amely szinte napok alatt ugrott meg 6% körüli értékről pár lépcsőben hajszállal 7% alá ma délelőtt és ezzel az olasz - német 10 éves állampapírok hozam különbsége bőven 500 pont fölé került. A közgazdászok szerint a 7%-ot tartósan túllépő hozamok esetén a kamatok olyan mértékben nőnek meg, amely esetben az ország önerejéből jó eséllyel nem lehet képes visszafizetni az adósságot éa a kamatokat. Ekkor ugyanis a kormányok megszorító és gazdaságot visszafogó lépések sorozatát kénytelenek végrehajtani, ami egy öngerjesztő spirálba hajthatja a nemzeti gazdaságot, ahonnan külső segítség nélkül nincs kiút.
A görögöket még ki sem mentő EU számára egy olasz gazdaság méretű ország kimentése és az ehhez szükséges forrás (easing nélküli) előteremtése pedig szinte elképzelhetetlen.
Berlusconi tegnapi lemondása is csak pár órára nyugtatta meg a piacokat. Az amerikai indexek tegnap este rendesen pozitívban zártak. Azonban mára az európai tőzsdék mindegyike lejtmenetbe kapcsolt. Az EUR jelentősen gyengült és az EUR/HUF árfolyama ezekben a percekben lépte át a 311 forintos szinteket.
Az értéktelenedés kora már megkezdődött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.