whos_among_us

2011. november 28., hétfő

Olaj, arany long

A világ iszonyat sebességgel alakul át: szinte bárhova nézünk hatalmas változásokat látunk társadalmi, politikai, gazdasági vagy tudományos területen. A fejlett világ az adósságával kűzd, a fejlődők pedig azzal, hová tegyék a hírtelen feldúzzadt megtakarításaikat, jövedelmeiket. Az arab országokban hatalmas jó részt az internet és a modern telekommunikáció segítségével szervezkedő népmozgalmak söpörték el szinte pillanatok alatt az évtizedek óta bekövesedett, gyakorta diktatórikus rendszereket. Az Egyesült Államok a második világháború óta nem látott adósság tömeggel kűzd és még nem látszik, hogy fognak megbírkózni a problémával. Közben Kína világhatalmi státusa lényegében megkérdőjelezhetetlenné vált és akár 10 éven belül átveheti a kvázi veztő szerepet az Egyesült Államoktól. A forrongó arab térségben húz 19-re lapot Irán az atomprogramjával, ami komoly biztonsági kockázatot jelenthet az elemzők szerint. Nem kizárt, hogy a nagyhatalmak és Izrael támadást készít elő.

Az események közép és hosszú távon a befektetőknek a következő lehetőségeket kínálhatják az árupiacokon:

  • Olaj: mind két nagy olaj típus drágulására számítok a következő 1-2 évben és arra, hogy a WTI és Brent közötti korábban jelentősre nyílt árolló záródása, tehát a két típus közötti árkülönbség, csökkennti fog. Az olaj árát jelenleg két fő hatás befolyásolja: a világméretű gazdasági válság miatti kereslet csökkenés (ez értelemszerűen lefelé húzza az árfolyamot) és a világban jelenleg zajló és megjósolhatatlan folyamatokból eredő kockázatok összessége (pl. forrongó arab térség, líbiai termelés helyreállása, Szaud-Arábia kitermelés csökkentése, egy potenciális Iráni elleni háború lhetősége, Kaszpi olaj és gáz mezők környéki vita az érintett FÁK országok között, az ázsiai oalj kereslet növekedése). Érdemes elolvasni a McKinsey jelentését is, amely szerint az árak sokk szerű emelkedésére számíthatunk.
  • Arany és ezüst: a fent leírt bizonytalan világgazdasági helyzet és az egyre nagyobb kitermelési költségek miatt az arany árának további emelkedésére számítok. (Ez egyébként a többi nemesfémre is - más más mértékbn - igaz.)
  • Gabonák: áruk a jó hozamok miatt igen csak beesett most, azonban 7 milliárd ember élelmezése komoly probléma lehet akkor, amikor az élelmiszer termelésbe bevonható földterületek mennyisége lényegében alig bővíthető. Hosszabb távon mindenképp jó befektetés lehet a gabona (sőt a gabona kereskedelemben résztvevő cégek papírjainak tartása is.). Rövid távon azonban drasztikus emelkedésre nem számítok, főleg a válság és az említett jó hozamok miatt.
  • Kukorica: sajnos itt is eső árakat várok. Short-tal meg lehet próbálkozni. Hosszú távon várhatóan itt is lehet az árfolyam emelkedésére számítani, azonban ennek mértéke, üteme kérdéses.
  • Réz: a réz közismerten indikátor. Azaz ha prosperál a gazdaság vagy ennek közeli eljövetelét érzik a befektetők, árfolyama megugrik. Ellenkező esetben árfolyama leesik. A következő időszakban réz short-ot ajánlok.
  • Ritkaföldfémek: sokan sok helyen leírták, hogy (miért) "nagyon" long.
  • Disznó hús (lean hogs): long, elsősorban a megnövekedett ázsiai kereslet miatt. A termék emelkedő trend csatornában van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.