whos_among_us

2011. november 16., szerda

WTI, Brent és az Enbridge

Crude Oil - Electronic (NYMEX) Dec 2011 - marketwatch.com

A nemzetközi kereskedésben az amerikai könnyű olaj ára rakéta sebességgel emelkedett ma este 103 dollár közelébe. Az áremelkedés mögött az a hír áll, hogy a kanadai Enbridge cég bejelentette megveszi a Mexikói Öböltől az oklahomai Cushing felé menő olajvezeték 50%-át és hajlandó lenne annak hagyományos irányát (ti. a tenger felől Cushing felé szállítanak rajta olajat jelenleg) megfordítani, amivel lényegében a kontinens legészakibb területein kitermelt, de az USA-ban prompt el nem fogyasztott olajat lehetne eljuttatni az amerikai kontinensen kívülre és ott piacradobni. Az erre vonatkozó kérelem az amerikai szabályozó hatóság előtt van.
Az észak-amerikai kontinensen (a távoli északon és a Mexikói-Öbölben kitermelt olajat hatalmas vezetékeken juttatják el Oklahomába (Cushing)). A határidős WTI olaj piacok leszállítási helyszíne mindíg  Cushing. Innen szállítják tovább felhasználásra finomításra vagy készletezik.
A New Yorkban kereskedett WTI és a Londonban jegyzett Brent között meglévő és korábban igen jelentősre tágult árkülönbségnek az oka elsősorban az, hogy az Alaszkában és Észak-Kanadában kitermelt olajat a nemzetközi szinten lényegében nem tudják leszállítani és ráadásul a cushingi tároló kapacitás sem elegendő. Azonban változik a helyzet, ha az Öböl és Oklahoma közötti vezetéket fordított üzemmódba lehet kapcsolni. Ez csökkentheti a Brent világpiaci súlyát és persze árát is, de ami még fontosabb emeli a WTI árát! Ezzel párhuzamosan csökkent azon energetikai cégek papírjainak tőzsdei árfolyama, amelyek pont a Brent és a WTI közötti jelentős árkülönbségből húztak szép profitot.
Mindamellett a mai áremelkedést a vártnál jobb amerikai makrogazdasági adatok is segítették.
A blogger véleménye szerint a WTI árfolyamának emelkedése (mint trend) megmarad, de a ma látott üteme ilyen rövid távon indokolatlannak tűnik, ami korrekciót indított el már a mai kereskedés végére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.