whos_among_us

2011. december 14., szerda

1,30 alatt

Tegnap Angela Merkel arról nyilatkozott, hogy nem támogatná az európai mentő alap (ESM) további kibővítését. Az alap jelenleg 500 milliárd EUR-val rendelkezik, ám Spanyolország esetleges bedőlése esetén ez az összeg nem lenne elegendő a mentéshez. A piac ezt a bemondást nagyon rosszul díjazta. Az addig 1,32 körüli EUR/USD keresztárfolyam meredek zuhanásban közelítette meg az 1,30-as szinteket. Az esés az éjszakai órákban ugyan megállt, de ma délelőtt folytatódott és a grafikon átszakította az 1,30-as lélektani szintet. 
A tegnapi borús hangulatra csak ráerősített a FED döntése, miszerint nem változtat semmit a kamaton, mely jelenleg 0%. Ennél is fontosabb azonban, hogy a befektetők számítottak rá, a globális lassulás ellensúlyozására a központi bank újabb monetáris élénkítő programot jelent be, de legalább is esetleg utal rá, hogy ilyen tervei vannak. Ezzel szemben a FOMC (Szövetségi Nyiltpiaci Tanács) ülését követően a szokásos sajtótájékoztatót megtartó Ben Bernanke egy szót sem ejtett újabb easing-ről, viszont arról beszélt, hogy aggasztják a Tanácsot a magas munkanélküliségi adatok, bár a makró adatok szerint, a hazai gazdaság, ha lassuló tempóban is, de növekszik.

A blogger véleménye: Az EUR/USD árfolyam jelentős elbillenése jelzi, hogy a piacok az európai válság megoldással nincsenek megelégedve. A hétvégi EU csúcs legjobb esetben is csak félsiker. A befektetők nem látják továbbra sem, hogy egyfelől mitől tudják majd az eladósodott EU országok visszafizetni adósságaikat (lásd death-spiral effect), másfelől az EU jelenlegi gazdasági-termelékenységi szétszakítottságának problémája (mag-országok vs. perem-országok) és ennek kapcsán a perem országok további eladósodása (a lakosság igen jelentős életszínvonal romlása nélkül - ti. kérdés, hogy ezt majd milyen mértékben viseli el a perem országok európai jóléthez szokott lakossága ) hogyan lesz megoldva?!
Az árfolyam ilyen értelmű elmozdulása elsősorban a jelentős exporttal rendelkező (mag) országoknak (elsősorban Németország) kedvez inkább, hiszen portékái versenyképesebbek lesznek. Azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a dollárban elszámolt nyersanyag és energia árak megnőnek, ami a némileg a fentiek ellen hat majd. Összességében az árfolyam jelenlegi gyengülése még gazdaságilag hasznos lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.