whos_among_us

2011. december 30., péntek

Az év utolsó kereskedési napja

Az év utolsó kereskedési napja ma végetér. A BUX -1,74%-on, a DAX +0,85%, a CAC40 +1,03%, az FTSE100 +0,1%, Nikkei225 +0,6%-on zárta a napot.
Pic from mandmarblestone.wordpress.com
Az idei év befektetői szemmel nem volt egyszerű. Míg az év első felében a piacok inkább oldalaztak, a második félévben a befektetők kockázatvállalási hajlandósága drasztikusan esni kezdett. A legfontosabb piaci indexek  komoly esésnek indultatak. A második félév az Európai Unió és az Euró körül sokasodó kérdőjelek körül zajlott. 
Talán kevesebb nemzetközi sajtó figyelem mellett, de legalább ekkora, ha nem nagyobb problémává nőtte ki magát az Egyesült Államok államadósságának mértéke (ennek nagysága augusztusban átlépte az USA GDP-jének 100%-os szintjét), aminek csökkentésével kapcsolaban továbbra sem jutottak a pártok megoldásra. A csökkentési javaslat megtételére felhatalmazott ún. Szuper Bizottság (demokrata és republikánus) tagjai végül nem tudtak megállapodni, hogyan csökkentsék a következő években 1200 milliárd dollárral a költségvetést. Az idő pedig nagyon halad előre és az adósság halmaz csak nő. (Azonban a közelgő elnökválasztás előtt a két párt közül már egyik sem szívesen köteleződik el ilyen komoly megszorítások mellett.)
A másik probléma halmaz Kínából érkezik. A kínai gazdaság ma A Húzóéerő a vilgággazdaságban. Lassulása az amúgyis lassuló vagy recesszióba hajló fejlett piaci gazdaságokat még inkább visszaveti. A kínai növekedést idén 9% körülire teszik, jövőre pedig valahol 8,5% körülire várják, de elemzők szerint globális szempontból fontos, hogy 8% alá semmi esetre se csökkenjen. A globális recesszió okozta keresletet csökkenést sajnos az - egyébként növekvő - belső kereslet nem ellensúlyozza.
A másik probléma a kínai ingatlanszektor jellegzetes működése, amelynek kapcsán az elmúlt években felfúvódott - méghozzá igen nagyra - egy komoly lufi, melynek kipukkanása hatalmasat szólhat. Becslések szerint Kínában - csak a lakossági lakás piacot - tekintve kb 64 millió eladatlan új lakás van! Pekingben egy két keresős család 27 évnyi keresettel tudna kifizetni egy új lakást, de Kínában jellemzőbb az egy keresős család, mely esetén átlagosan 54 évnyi kereset fed le egy új ingatlan árát! Ez kb ötszöröse a fejlett világban tapasztalható ár/éves jövedelem értékeknek. A fenti számokból is könnyen megérthetjük miért aggódnak a közgazdászok és a befektetők.

Az árupiacokon kétség kívül a legfontosabb termék az olaj, mely április végéig jelentős emelkedést mutatott (egészen 114,57$-ig - WTI) - nem utolsó sorban az amerikai pénznyomtatás (QE2) 2. köre miatt -, majd október elejéig több lépcsőben esett vissza az ár (az éves mélypont 76,84$ volt), ahonnan aztán megindult felfelé, nem utolsó sorban a jelentős Kínai kereslet és a javuló amerikai makró adatok miatt.

A másik fontos árupiaci termék az arany, mely igen komoly pályát járt be az év folyamán. Ennek éves mélypontja januárban 1321$ volt, majd innen kezdett el emelkedni (szintén a QE2 által befolyásolva). Augusztusban az emelkedés hihetetlenül fegyorsult (már mindenki tudta, hogy korrekció jön hamarosan) 1916$-os árszintig. Majd elkezdett kibontakozni az eső trend, mely lényegében az év végéig kitartott.

Az idei évben is az árupiacokon lehetett a legnagyobb üzleteket megcsípni! (Lásd akár a nemesfémek piacát, vagy az olaj árának fentebb leírt trendjét.) A részvény piacokon a legrosszabbul - a válságnak is köszönhetően - a banki és pénzügyi szektor papírjai szerepeltek.


2011 számokban:
Dow +6,1% WTI +9,1%
S&P 500 +0,4% Arany +8,4%
NASDAQ -1,5% EURO/USD -3,3%
DAX -15,41% USD/YEN -4,2%
BUX -21,94% NIKKEI -18%
DOW legjobb McDonald's FTSE -6,7%
DOW legrosszabb Bank of America STOXX
600
-11%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.