whos_among_us

2011. december 17., szombat

"az IMF hazament karácsonyozni"

A magyar kormányzat és az Nemzetközi Valutaalap - EU duó közötti tárgyalás előkészítő megbeszélések pénteken hírtelen megszakadtak. A nemzetközi tárgyaló testületet Oli Rhen rendelte haza, miután kiderült, hogy a felek között alapvető kérdésekben túl nagy a vélemény különbség. Az IMF(és főleg az EU) tárgyalói lényegében elfogadhatatlannak tartják az MNB-vel kapcsolatosan tervezett törvény módosításokat és az MNB és PSZÁF összevonását és Simor András tervezett elmozdítását. Ezen kívül mélységesen nem értenek egyet a magánnyugdíj pillér csütörtökön bejelentett lebombázásával.
A magyar fél az előzetes tárgyalásokon és a sajtóban is azt hangsúlyozza, hogy megfelel az ország a lazább és folyamatos ellenőrzést nem követelő típusú hitelkeretre, míg szakértők, elemzők véleménye egységes: Magyarország jelenleg csak a szigorúbb feltételrendszerű hitelkeretre lehet egyáltalán esélyes.
A tárgyalások januárban szinte bizonyosan csak akkor kezdődnek meg, ha a kormány a jelenlegi álláspontjából (csak a lazább típusú hitelről tárgyal, az MNB törvényt a saját elképzeklései szerint alakítja, a január 1-én életbelépő alkotmányába beleírja az MNB-PSZÁF összevonásának lehetőségét biztosító passzust, feladja a magánnyugdíj pénztárak teljes szétzilálását) sokat felad. (Bár a pontos feltételek, egyenlőre nem ismertek.) A végső megállapodáshoz, pedig szinte elképzelhetetlenek a szakértők szerint, ha a kormányzati gazdaságpolitikát nem tartják a szervezetők tárgyalói kellően hitelesnek.
Szögezzünk le itt egy, semmilyen komolyan vehető szakértő által nem megkérdőjelezett alapvetést: az IMF megállapodás és megnyitott hitelkeret nélkül az ország nem finanszírozható! A megállapodást és magát a tárgyalásokat is folyamatosan nyomonkövetik mind a hitelminősítők, mind a befektetők. Az sajnos nem fog összejönni, hogy a kormány végzi az eddig is sikertelen "unortodox" gazdaságpolitikáját, a hitelezők pedig minden feltétel nélkül tegyék csak ide a pénzüket, mindezt finanszírozandó. 
A tárgyalásoknak - már ha egyáltalán létrejönnek - csak akkor lehet pozitív eredménye, ha a kormányzat és maga a kormányfő, a teljes eddigi politikáját feladja és kénytelen alávetni magát az IMF és EU átlal meghatározott gazdaságpolitikának. Amennyiben a kormányzat a tárgyalások elhúzására takitikázik, azt a piacok nem fogják díjazni: ha úgy érzik, nem vezetnek sehova, megmerevednek az álláspontok, a kötvény hozamok emelkedni fognak, az EUR/HUF kurzus pedig könnyen kerülhet az eddig látott legrosszabb árfolyamok fölé. Ezek az események aztán persze a nemzetközi feltételek elfogadására ösztönözhetik a magyar tárgyalókat.
Sajnos a történet szereplőinek eddigi munkásságát ismerve előfordulhat az az unortodox gazdasági elképzelés is, hogy "tudjuk mi finanszírozni magunkat a piacról! - legfeljebb egy kicsit drágábban ..." (a történet további részét nem boncolgatnám ebben a bejegyzésemben, hanem az olvasóra bízom.)
Lehetséges-e, hogy hagyjon csődbemenni minket az IMF (úgy, hogy tetemes pénzzel tartozunk nekik - hiszen akkor az is "elúszik")? - feszegeti a kérdést a Fidesz frakcióvezetője nyiltan pénteki sajtótájékoztatóján. Ha jól értem, jelenleg abban bíznak: ha viszont akarjátok látni a pénzeteket, különösebb feltételek nélkül adjátok ide a hitelkeretet ... különben - csőd esetén - úszik a pénzetek..
Azonban a bökkenő ott van, hogy ebben az esetben az ország sem lesz finanszírozható - és úszik sok minden más is. ... az IMF pedig - bár nyilván nem érinti jól a dolog -, de "nem fog tönkremenni" és vélhetőleg az EU-nak sem érünk jelenleg annyit, hogy az EU alapkérdésekben hozzánk igazítsa szabályrendszerét és főleg nem fogja mai időkben "gyengének mutatni magát"!
Sajnos rossz előérzetem van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.