whos_among_us

2011. december 2., péntek

A UBS rontott a MOL célárfolyamán

Túry Gergely fotója - ecoline.hu
Az amúgy gyatra hazai részvényforgalom egyik favoritja kétségtelenül a MOL volt, mely sok - befektetői szemmel - meglévő kockázata mellett az elmúlt időszakban erősen felülteljesítő részvény áremelkedést produkált a régiós szektortársaihoz képest. A következő időszak azonban további fontos és figyelmen kívül nem hagyható kockázatokat hordoz magában. Röviden végigtekintve ezek a következők:




- állami pakett 20%-ot meghaladó mértéke
- várható hazai recesszió (esetleg stagnálás) és európai szintű erős gazdasági visszaesés jelentős kereslet csökkenést eredményez
- INA körüli bizonytalanságok ("INA case")
- Hernádi Zsolt leváltásáról szóló hírek
Fontos megjelent új kockázati elem:
- a szír belpolitikai (lényegében polgárháborus) helyzet, aminek kapcsán az EU szankciókat vezetett be az országgal szemben. A szír kitermelés kb 15%-át adja a MOL teljes kitermelésének és ez egyben az egyik legprofitabilisabb kitermelési területe is.

A várható árbevétel és profit kiesést a MOLnak más kitermelési területekről kell majd részben kompenzálnia. További támaszt jelenthet az árfolyamnak az emelkedő világpiaci olaj ár.

Az UBS rontott a MOL célárán: az eddigi 22 500 forintról 20 000-re és ajánlása is semlegesre változott az eddigi vétel helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.