whos_among_us

2011. december 20., kedd

Fontos adatok

ifo logo - ask.com
Fontos adatok napja volt a mai!
Kezdjül mindjár idehaza: az MNB monetáris tanácsa ma 50 bázisponntal, 7%-ra emelte az alapkamatot. Ezzel az MNB lényegében követte a piaci várakozásokat. Részben erre a hírre, részben a lentebbi nemzetközi gazdasági hírekre emelkedésbe kezdett a BUX és +0,75%-on zárta a napot, amivel a térség éllovasaihoz sajnos nem tartozunk. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a MOL a tegnapi hatalmas emelkedést követően 1,3%-os eséssel zárta a napot és napközben is nagyrészt a visszahúzó erő volt. Ennek oka az a hír, hogy Gulf Keystone cáfolta az Exxon-nal folyó tárgyalásokat a cég extra áron történő eladásáról. (Ez a hír a Kurdisztáni mezőkön keresztül függ össze. - lásd a Portfolio.hu cikkét.) A húzóerő ma az OTP volt, mely a kamat emelés után rendesen emelkedésbe kezdett és +3,4% emelkedésben állt meg a nap végén.
Szerencsére ma is elkelt 30 milliárd forint értékben diszkont kincstárjegy átlagosan 7,03%-os évesített hozam szinten. Az átlaghozam tehát az utolsó két aukción nem változott.

A nemzetközi hangulat ma nagyon jól indult. Míg napok óta jelennek meg aggodalmaskadó cikkek a  világsajtóban a német gazdaság lassulásáról, német recessziós félelmekről, addig nagy meglepetésre a német gazdasági hangulatot mérő ifo index decemberi értéke 0,6 ponttal magasabb lett a vártnál. Ez ma kilőtte az európai tőzsdeindexeket és jól megalapozott az amerikai indexek növekedésének is. (DAX ma +3,11%-on zárt.)

Az amerikai reggel is jól indult, miután - itteni idő szerint - fél háromkor adták ki a novemberi építési engedélyek és a megkezdett építkezések szémáról szóló statisztikákat. Előbbi 5,7%-kal, utóbbi 9,3%-kal nőtt az évszaki hatásokkal korrigált értékhez képest. Az amerikai tőzsdék egész nap egyenletesen, magas szinten teljesítettek. A Russell2000 +4,186%-on, S&P500 +2,98%-on, a Dow +2,87%-on, míg a NASDAQ +2,83%-on fejezték be a kereskedési napot.

Az árupiacokon is megtették hatásukat a fenti adatok. A legfontosabb árupiaci termékek mind emelkedőbe fordultak. Az arany +1,17%-os, az ezüst +2,34%-os, a WTI +3,56%-os, a Brent +3,36%-os emelkedésben van. A soft commodity piac is ugrott a jó hírekre. Itt külön kiemelném a sokak által rég óta fundamentálisan különösen olcsónak ítélt és figyelt kakaót, mely az amerikai kereskedésben +5,56%-os pluszban tartózkodik!

Az EUR/USD napok óta eső trendje is ma megfordult és 1,3131-ig erősődött, majd némileg visszagyengült 1,3070 környékére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.