whos_among_us

2011. december 9., péntek

Hajnalhasadás

A tegnap este kezdődött és ma hajnali, kora reggeli órákban végetért EU csúcstalálkozó összességében inkább pozitív kimenetelű volt. A legfontosabb eredmény, hogy a német-francia tengely javaslatát lényegében mind a 17 eurót használó ország elfogadta és a monetáris únión egyenlőre kívül lévő 10 országból is a nagy többség egyértelműen jelezte, hogy támogatja a javaslatot.
A britt miniszterelnök, David Cameron volt az egyik külön utat választó. A brittek a fontot és az "Európa pénzügyi központjának" státuszát nem szeretnék feladni és veszélyeztetni sem. A britt álláspontot azonban szinte minden sajtó termék és az elemzők is ekézik. A tegnap esti (ma hajnali) találkozó győztese egyértelműen a Merkel - Sárkozy duó ("Merkozy" © ft.com), mely lényegében az európai országok többségét (és főleg az EUR-t használó országokat egytől egyig) fel tudta sorakoztatni javaslata mögé. A nagy vesztes - konszenzusos alapon - Nagy-Brittánia. Igaz, ahhoz túl nagy és túl fontos, hogy valamilyen külön megállapodás mentén a kapcsolata az EUval rendezetlen legyen, de ennek formája és mélysége jelenleg még nem látszik. Könnyen lehet, hogy London "se bent, se kint" politikájából végül a "kívül tágasabb" marad csak.
A magyar álláspontot viszont csalódottan veszik tudomásul lényegében szerte Európában. A magyar álláspont a találkozó végén kiadott jegyzékből lényegében kimaradt, amiből a sajtó arra következtett, hogy a paktumot Budapest nem támogatja, ám reggelre pontosítás jött: a magyar miniszterelnöknek "nincs felhatalmazása" az ország szuverenitását érintő döntésthozni. Erről a Parlamentnek kell dönteni. (Annak a Parlamentnek, amiben a Fidesznek 2/3-os többsége van és ahová bekerült Fidesz képviselőket személyesen a miniszterelnök-párt elnök választotta/jelölte ki.). Félő, hogy ennek a taktikázásnak igen súlyos ára lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.