whos_among_us

2011. december 7., szerda

United States of Europe (USE)

A. Merkel és N. Sarkozy - dailymail.co.uk
A befektetők egyre türelmetlenebbül várják a hétvégi EU csúcsot.
Angela Merkel és Nicolas Sárközy a hét elején találkoztak Párizsban. Megállapodásuk szerint a pénteken kezdődő EU csúcs elé egy, az eddigieknél sokkal szorosabb fiskális integrációjú EU-ra tesznek javaslatot kollégáiknak. A terv lényege, hogy lehetőség szerint az egész EU, de legalább a monetáris únióban résztvevő 17 ország vezetése fogadja el azt az alapszerződés módosítást, ami az egyes országok kormányainak pénzügyi, fiskális kontrolokat tartalmaz. A konkrét javaslatok több verziója is kering a sajtóban, de ezek mindegyike tartalmazná, hogy a nemzeti kormányok büdzséjét valamilyen módon Brüsszelből ellenőriznék. Az EU erre szakosodott szervének véleményezési és vétó joga lehetne. A kontrol mértéke még nyitott kérdés, de nyilván akkor ér valamit, ha szankcionálható a brüsszeli kérések, irányelvek be nem tartása. Sajtó hírek szerint minden kormány kapna egy költségvetési tanácsot kormány független szakértőkből, akik a kormányzati döntéseket folyamatosan elemzik és segítik a kormányzatok munkáját.
Még egyszer ilyen helyzetbe nem kerülhet Európa semmi esetre sem.
Nagy kérdés, hogy a különböző országok hogy fogadják majd ezt a javaslatot, hogyan próbálják meg esetleg felpuhítani, stb. Lesz-e elég felsorakozó a német-francia paktum mögé? Ki megy magától és kit hajt majd bele a paktumba a kényszer.
Ha nem születik érdemi, minden befektetőt megnyugtató és kézzelfogható eredmény vasárnap estig, annak akár súlyos következményei is lehetnek: hitelminősítők léphetnek a beígért módon, EUR jelentős gyengülése, állampapír hozamok jelentős megugrása és a befektetők pedig akár gyorsuló ütemű menekülése a térségből.
Az is problémás lehet, ha a befektetők az elfogadottakat túl "puhának" ítélik meg. Megnyigtató várhatóan csak az lehet, ha a kulcs országok felsorakoznak a terv mögé és egyértelmű, nem egy "elmaszatolós" nyilatkozat születik a fiskális únióval kapcsolatban.
A két politikus megállapodásának másik fontos eleme, hogy az ECB korlátlan részvényvásárlásba továbbra sem kezd! Ezzel sokan továbbra sem értenek egyet, de a német közvélemény a hír megnyugtatta. Márpedig Merkel asszonynak most sok támogatásra van szüksége otthonról is.

Nagy probléma elemzők szerint, hogy ha sikerül is stabilizálni és új alapokra helyezni politikailag az EU-t, a felhalmozott töménytelen adósság "kinövése" még akkor is problematikus, mivel a térségre a következő években recesszió vagy jobb esetben is stagnálás körüli helyzet vár. Ezen a ponton persze újra előkerülhet az ECB pénznyomtató képességének ügye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.