whos_among_us

2012. január 10., kedd

Árupiac

Brent és WTI: Az olaj ára enyhe emelkedésben van. Az elemzők szerint az árakat elsősorban a geopolitikai tényezők környéki spekulatív hatások (Szoros és Nigériában indult sztrájkok) mozgatják. Fundamentális alapja (pl. készlet hiány) nincs a magas áraknak. A WTI jelenleg: 102,87$/b; a Brent: 113,38$/b.
Blogger véleménye: mivel egy tényleges háború kitörésének egyenlőre kisebb a valószínűsége, és egy jó amerikai készlet adat is lefelé küldheti (főleg a WTI) a fekete arany árát, így rövid távon inkább short-olnám az olaj árát. Elemzők szerint az említett geopolitikai hatásoktól megtisztított ár WTI-nél 100$ alatt lenne bőven, a Brent esetén pedig 105-110$ között valahol. Hosszabb távon (1 év vagy több) viszont egyértelműen felfelé van a kőolaj ára.

Kakaó: ma reggelre a kakaó ára a nigériai sztrájok miatt (a helyi kormányzat eltörölte az állami szubvenciót az üzemanyagárról és így kb kétszeresére emelkedett egyik napról a másikra az ára; ez hatalmas sztrájk hullámot indított el az országban, ami a 4. legnagyobb kakaó termelő. Az ár ma délelőtt tovább mászott felfelé. A kakaó ára túl alacsony szinten van jelenleg. Piaci elemzők hetek óta várják az ár felpattanását.
Blogger véleménye: a kakaóban van sztori! Igen spekulatív termék, de ETF-en keresztül megjátszható az emelkedése, ami adott esetben szép haszonnal kecsegtethet!

Narancslé: a narancslé ára is jelentős emelkedésben van, aminek oka elsősorban a szokatlanul hűvös floridai tél. A befektetők aggódnak a termés mennyiségéért, így az árak folytatják a nagy ütemű emelkedést.
Blogger véleménye: a narancslé árának emelkedése szintén erősen spekulatív terep. Hosszú távú befektetésre csak menedzselt alapon keresztül ajánlom. (Határidős piacon nem ügyködő kisbefektetők sajnos csak közvetve, fogadhatnak az árára, saját ETF terméke legjobb tudomásom szerint nincs, bár nem lehetetlen, hogy a piac igényeihez igazítva valamelyik nagy befektetési bank elindít ilyen ETF-et is.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.