whos_among_us

2012. január 8., vasárnap

Dealing & wheeling, 2012


Így az év elején egyre másra jelennek meg a 2012-es évre vonatkozó előrejelzések, piaci elképzelések.
Most Jonathan Burton a MarketWatch szakújságírója tette közzé a saját 10 elemű tanácsát. (Egyik másik nekem túl semmitmondó, de egy gyors felsorolást talán mégis megér. - Azonban kevés a cikkben a konkrétum. A commodity piacról pedig csak az arany került megemlítésre, pedig az olaj, benzin és a gabonafélék piacán is vár a blogger áremelkedést.)

1.) Ragaszkodj (általában) az előző év nyerteseihez! A piac továbbra is szereti a magas hozamú, e kis volatilitású befektetéseket. Jó eséllyel ilyen lehet idén is például a részvény piacról - a tavalyi év két fontos nyertese - a McDonald's és az AT&T. A cikk javasolja a 2012-es portfoliókba a magas hozamú vállalati és önkormányzati kötvényeket és a kis volatilitású, stabil osztalék hozammal rendelkező cégek papírjait.

2.) Előtérben maradnak a deffenzív, non-cyclical termékek. A fejlett gazdaságok növekedési ütemét nagyon alacsony szintűre jósolják. Európában recessziót vagy 1% alatti "növekedést" várnak egy sor országban. Az USA gazdasági növekedése is jó ha eléri a 2% körüli értéket. Ilyen körülmények között minden befektető nagyon figyel a tőke értékének megörzésére. A részvény piacon erre a deffenzív termékkör alkalmas. Általában ide sorolják a fogyasztási cikkeket, valamint a közmű piaci szereplőket. A cikk az elektromos áramot előállító és keresksdő cégek papírjait emeli ki. (Az USA-ban ezen cégek papírjai 14% feletti éves növekedést tudnak maguk mögött.)

3.) A portfoliódba tégy elemeket a ciklikus piacról is. Vegyipart, nyersanyag ipart emeli ki a cikk szerzője.

4.) Nagy cégek, magas osztalékhozammal! Coca-Cola, Procter&Gamble, AT&T, Colgate-Palmolive, Emmerson Electric Co., Wal Mart, McDonald's, stb.

5.) Megfontolandóak az amerikai kis- és középvállalatok részévnyei vagy ezeket tömörítő indexeket követő termékek is! (pl. Russel 1000, Russel 2000)
[Blogger véleménye: az indexek helyett meg lehet próbálni a fentebbi iparágakba tartozó kisebb cégek papírjaiba belevásárolni. Egy amerikai regionális áramszolgáltató, vasúttársaság vagy fogyasztási cikk gyártó-forgalmazó cég papírjai jó teljesítményt mutathanak, igaz ezek kockázati szintje mindenképp magasabb lesz, mint az indexeké.]

6.) Jó minőségű (AAA) európai részvények vásárlása. Az amerikai befektetőknek az erős dollár miatt különösen olcsó lehet jó minőségű európai cégek papírjait venni, hiszen azok különösen olcsóvá válhatnak.A cikk által említett papírok: Telefonica, BP,AstraZeneca, Total,

7.) Dollár: a cikk szerzője is felhívja rá a figyelmet, hogy a dollár menekülő valuta szerepe felértékelődött. Jó gondolat a portfoliókban a dollár alapú befektetések preferálása, illetve a portfolió likvidebb részének (cash) dollárban tartása.

8.) Arany tartása a portfolióban. Az S&P szakértői igen csak pozitívan nyilatkoznak az arany idei évben várható áremelkedéséről.
[Blogger véleménye: az arany közép-hosszú távon bizonyosan komoly áremelkedés előtt lehet, de a mindenkori árfolyama nagyon spekulatív! Az árfolyamot és annak erősödését - többek között - ronthatja 2012-ben az esős dollár.]

9.) Elnökválasztási ciklusok az amerikai gazdaságban. A cikk szerzője szerint statisztikai alapon az elnökválasztási évek általában jó gazdasági teljesítményt mutatnak a világháborút követően.

10.) Volatilis piacon keresd a biztonságot és a biztos bevételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.