whos_among_us

2012. január 31., kedd

Örülünk, Vincent?

Olaj: a fekete arany ma egész nap emelkedett úgy f4-ig, az amerikai tőzsdenyitásig. Utána hatalmas és gyors esés. A piacokat reggel főleg a kiváló japán ipari termelés 4%-os decemberi növekedése kápráztatta el. Japán a Főld 3. legnagyobb gazdasága, ami bíztató képet mutat az energiahordozó várható keresletnövekedésére vonatkozóan. Az amerikai piacok nyitásával együtt azonban rossz makroadatok is napvilágot láttak (chicago-i beszerzési menedzser index és az amerikai lakás árak alakulása), ami arról győzte meg a befektetőket - a pár nappal korábbi 2,8%-os (3% helyett) GDP adatot is figyelembevéve - hogy az amerikai gazdaság még sem lendült be annyira, mint azt a befektetők korábban remélték, gondolták. Ez viszont várhatóan az olaj iránti kereslet csökkenését hozhatja. Az árfolyam (WTI) estére 98$/b alá is benézett, majd 98,3 USD/b körül stabilizálódni látszik. Közben Irán tegnap bejelentette, hogy lézer vezetésű bombát fejlesztettek ki és állítanak hadrendbe. Az Öböl térségében a feszültség nem csökken. Elemzők nem várnak amerikai támadást az elnökválasztást megelőzően.

Arany, ezüst: szépen emelkedik az árfolyam. Ma 1750 USD/oz árfolyamon is járt a nemesfém. Az ezüst is a nap közepén járt a csúcsán, 34 USD/oz fölött, majd az amerikai makro adatok hatására az arannyal egyetemben némileg ereszkedni kezdett az ára. A nemesfémek áremelkedő trendben vannak és egyenlőre nincs elemzői várakozás komolyabb korrekcióra. Csak januárban az arany +11%-os növekedést tudhat maga mögött!

EU-csúcs: tegnap késő délután, kora este ültek össze az európai állam és kormányfők Brüsszelben az aktuális csúcstalálkozójukon. A témák között szerepelt az ESM helyzetének stabilizálása, a Fiskális Únióról szóló javaslat elfogadása. Legalább ennyire fontos azonban az a téma, ami nem került fel a napirendre: a görög mentőcsomag kérdésköre. A minap kiderült, hogy az eddigi 14,5 milliárd EUR-s hitel már nem is lesz elegendő. Ezt növelni kell. Az idő nagyon fogy a március 20.-ai nagy kötvény lejááratig, amit az ország önerőböl nem tud kifizetni. Közben a hitelminősítők jelezték, ők a jelenleg szóbanforgó megoldások mindegyikét csődeseménynek tekintik majd ... A témát hivatalosan azért nem tűzték napirendre, mert a kereskedelmi bankok nevében tárgyaló IIF még nem zárta le a tárgyalást a görög kormánnyal. Valójában Görögország mára egyértelműen kolonc lett az európai nagyhatalmak részére. Az elemzők is egyre nagyobb részben elkerülhetetlennek látja a csődöt, mivel a hitelező szervezetek nem látják, hogy a hitel leírások után megmaradó tőke és kamat terheket is hogy fogja az ország kitermelni. A német választók lényegében megelégelték a német adófizetők adó euróinak a görög feneketlen kútba öntését. A piac egy kontrolálatlan csődöt bizonyosan nem árazott be.
Komoly előrelépés azonban az, hogy Nagy-Brittánia és Csehország kivételével minden európai ország (és főleg minden EUR zóna ország) támogatta a német-francia gyámkodás mellett megszületett javaslatot. A javaslat szövegezése folyamatban van és azt a márciusi csúcson már el is fogadhatja a 17 eurót használó ország.
Az ESM (európai stabilitási mechanizmus) 500 milliárd EUR hitel és garancia kerettel kezdheti meg működését, ami megfelel az elemzők előzetes várakozásának.

OTP: január folyamán az OTP 3 éve nem látott rally-t produkált. az árfolyam 4160Ft-on is járt, majd az általános tőzsdei visszaesés miatt, majd 4013Ft-on zárt, +0,3%-on. Az OTP hatalmas, nem ritkán napi 3% fölötti, emelkedése mögött egyértelműen a jó nemzetközi hangulat és a kormány-IMF tárgyalás előkészítésekhez kapcsolódó nagyon pozitív hangú, gyors megállapodástra utaló kormányzati üzenetek állnak. A piac kezdi "visszaárazni" a bank papírt. Nem maradnak el egyre másra a módosuló célárak sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.