whos_among_us

2012. január 20., péntek

Google Doodle

A tegnap éjszaka, piaczárás után közzétett negyedik negyedéves eredmények azonnali, igen komoly (9% körüli) esést hoztak a papír számára. A portfolio.hu ma közzétett egy elemző cikket megjelentetett tények bemutatására és keresi az okokat az esés miértjéről. Tegnap a megjelenést követően a marketwatch.com a saját gyors elemzését már közzétette.
Legfontosabbak:
  • árbevétel 8,13 milliárd dollár (6,37 milliárd USD volt az előző év utolsó negyedévében, de 8,43 milliárd volt az elemzői várakozás, -3,6;
  • profit +6%-ot nőtt, 2,71 milliárd dollárra (2,54 milliárd USD volt egy évvel korábban);
  • az egy részvényre jutó, egyszeri hatásoktól megtiszított profit 8,22$-ra nőtt (az előző év hasonló időszakában 7,81$ volt);
  • az egyszeri hatásoktól megtisztított, egy részvényre jutó profit csak 9,5$ lett a várt 10,5$ helyett, ami a leginkábbkiább kiábrándította a befektetőket;
  • kevesebb, mint 7%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, ami 2008Q4 óta a leggyengébb eredmény.
  • ami örvendetes, hogy 34%-kal nőtt a Google Ads-on keresztüli hírdetés értékesítések száma.
A cég belső működési költségei jelentősen növekedtek az utóbbi idő intenzív stábépítésének következtében. Ugyanakkor látni kell, hogy a cég Android szoftvere köré épülő mobil üzletág igazi robbanómotor a vállalat belsejében, mely az okostelefon és tablet piac legmeghatározóbb tényezője. Tény az is, hogy a népszerű piacvezető keresőmotornak a Bing egyre komolyabb konkurenciája. Szintén a MarketWatch-on megjelent ma egy cikk, ami a most alacsony árú Google részvények vásárlásának alapos megfontolására figyelmezteti a befektetőket.
A Blogger személyes véleménye: a Google még mindig egy hatalmas és innovatív fejlesztő cég. Az Android fut lényegében bármilyen kütyün és tarol mindenhol. Miután az okostelefonok piaca éppen robbanás alatt/előtt van (a fejlett piacokon alatta, a fejlődőknél előtte) ez a következő időszakban is emelőleg hat majd az árbevételre és az árfolyamra. A Bing tényleg nagyon profi keresővé kupálódott ki, mégis a cég Google Ads-on elért sikere azt mutatja, hogy a kereső biznisz bizony igencsak jól fut. A kereső óriás P/E rátája alacsonynak mondható, ami jócskán elmarad az iparágban megszokott értéktől. Összeségében véve továbbra is a Google-t egy igazi cash machine-nek gondolom és bár tény hogy növekedése lassul, de összeségében a jelenlegi árazása igen kedvező lehet a készleteknöveléésére.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Egy érdekes bejegyzést tett közzé az ecoline.hu az előző heti technológiai gyorsjelentésekkel kapcsolatban:
    http://ecoline.hu/ceg/2012/1/20/Sorsdonto_valtozasok_elott_a_techszektor_IESCL5
    Eszerint a vártnál jobb eredményeket produkáló IBM, Intel, Microsoft triumvirátusé a jövő. A Google várthoz képest jelentős EPS lemaradása pedig jól mutatja, hogy a Google-höz hasonló cégeknek (Amazon,Apple) nincs megalapozott jövőképük, így minimum lemaradók lehetnek csak az előbbiekhez képest.

    Véleményem szerint a 2011Q4 eredményeiből kár lenne ezen gigászok eredményességét elvetni. Főleg, hogy jól emlékszünk arra, amikor ugyanezt jósolták pár éve a Microsoft-tal kapcsolatban. Amikor még a Gartner is a Google és az Apple környékén kereste a jövő desktopját és handset-jét! Tény, hogy az MSFT jelentős üzletfejlesztésen ment át az utóbbi időkben. Kulcs szavak: Bing, Win8, Windows Phone, XBox360 & Kinect, jelentős irodai és vállalati rendszer fejlődés, IT biztonság jelentős fejlődése. Van még egy sor dolog, ami véleményem szerint a Microsoft szekerét tolja. Csak egy példa: a FFox sikere, mely fut más op. rendszereken is, de legnagyobb számban mégis a MS platformú gépeken fordulnak elő. Az Explorerről sokkal kevesebben váltottak Crome-ra, mint FFox-ra.
    Tény, hogy a Google-nak stratégiai és operatív szinten is végig kell gondolnia a cég működését, de nem gondolom, hogy a GOOG-t a nagyon spekulatív kategóriába kellene száműzni a portfoliókból! A (jelentés) show folytatódik!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.