whos_among_us

2012. január 27., péntek

Kőolaj ára

USS Abraham Lincoln - thefinancialexpress-bd.com
A világpiacon a kőolaj (WTI) hordónkénti ára 100 USD körül mozog jelenleg. A magas ár oka - nagy részt - az Irán körül kialakult igen feszült geopolitikai helyzet. A Portfolio.hu-n ma megjelent egy összefoglaló a témával kapcsolatban, amit minden olaj pozícióban lévő vagy ilyen kiépítésén gondolkozó olvasónak ajánlok figyelmébe.
Az írás a Bloomberg olajpiaci szakértők körében végzett gyors felmérését mutatja be. Eszerint egy esetleges Irán elleni katonai csapást a megkérdezett befektetők többsége 2012-re nem vár. Az EU által bejelentett szankcióknak nincs jelenleg áremelő hatása, főleg, mivel Irán jelenleg is legnagyobb részt Kínába exportálja kitermelt olaja nagyobb részét, másfelől az EU az érintett országoknak adott még jó pár hónap haladékot.
Irán a szakncióra válaszul most nem a Szoros lezárástát lebegtette be fenyegetésül, hanem a saját olaj exportja beszüntetését, ami önmagában emelhet az olaj árán egy időre, akár 20-30 dollárt, amíg más országok a kieső olajat piacra nem tudják dobni saját megemelt kietemelésük mellett.
Kína szerint az EU embargója nem segíti a térségben a normalizációt, amivel az elemzők nagy része is egyetért.
Közben az Egyesült Államok fokozza a térségben katonai jelenlétét. Pár napja haladt át a Szoroson a USS Abraham Lincoln, egy Nimitz-osztályú (ez a legkorszerűbb típust jelenti) repülőgép anyahajó, mely a Pentagon közlése szerint rutin műveleteket végez nemzetközi vizeken.
Az olaj ár emelkedésének másik fontos oka, hogy a közétett gazdasági adatok alapján - és a gyorsjelentési szezonban a cégek által a 4. negyedévebn felmutatott üzleti eredmények alapján is - az amerikai gazdaság nem lassult le annyira, mint tavaly számítottak rá, sőt egyes jelek szerint inkább kifelé kecmereg már a bajokból. Az adatok alapján Kína is a vártnál jobb növekedési adatokat publikált (bár ezeket mindig fenntartásokkal kezelik a befektetők). A héten belengetett QE3 pedig csak még tovább szította az a makro adatok és geopolitikai helyzet teremtette emelkedést.
Összességében a szaksajtó emelkedő olajárat vár a következő hónapokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.