whos_among_us

2012. január 26., csütörtök

Mai események röviden

Görögország: A Reuters.com-on megjelent blog bejegyzés jó összefoglalója a pillanatnyi helyzetnek.
Az ország lényegében az EU/IMF/ECB triumvirátusnak teljesen kiszolgáltatott helyzetben van (őket általában "trojka" néven rövidíti a szaksajtó). Ők vannak a tárgyaló asztal egyik felén. A másik oldalon a  magán befektetők állnak. A tárgyalás célja, megállapodni arról, hogy a de facto görög csődöt, hogyan menedzseljék le rendezett módon. 
Több probléma is van az asztalon. Az egyik, hogy a CDS biztosításokkal fedezett befektetőknek miért lenne érdeke az ún. haircut (tehát, hogy megállapodás szerint a kötvények névértékének 50%-át levágják - az a rész elvész)? -  Hiszen aki biztosítást kötött csőd esetére (CDS), annak a csőd bekövetkezésekor a biztosító kifizeti az elbukott tőkéjét. Másfelől viszont egy görög rendezetlen csődben a nagy magán befektetők (bankok, hedge-foundok, nagy nyugdíj alapok) vélhetőleg összességében többet buknának, mintha nem ragaszkodnának a CDS aktiválódáshoz és megállapodnak egy elfogadható haircut-ban.
Ezen a ponton lényegében már túl vannak a tárgyalások (a magánbefektetők zöme úgy néz ki elfogadja ezt a helyzetet), bár azért pontosan nem ismert még, hogy hányan nem fogják esetleg mégsem elfogadni a többségi és politikai irányból is erőltetett álláspontot és mégis maradnának a CDS fedezete mögött. 
Utóbbival is van egy baj. A CDS-sel fedezett befektetők sem lehetnek 100%-ban nyugodtak, mert a CDS-ek aktiválódásának jogi oldala nem teljesen tiszta a nemzetközi pénzügyi jogban. Így szakértők szerint nem lehet tudni, pontosan milyen körülmények esetén, milyen paraméterek együttállása mellett fizethetőek ki a biztosítások. Azaz elvben előfordulhatna, hogy a megegyezés hiánya esetén, a befektető sem az görög államtól, sem a CDS-t kibocsátó pénzintézettől nem jut a pénzéhez.
Most ott tartanak a tárgyalások, hogy aki vállalja a haircut-ot, annak a görög állam a haircut után magmaradó kötvény részét beváltja egy új hosszú lejáratú kötvényre, amire éves kamatot fizet (ez az éves kamat kupon). Mivel a görög adósság mögött (a haircut után megmaradó rész mögött is) döntő arányban a trojka pénze áll, így ők abban érdekeltek, hogy a kupon mértéke ne legyen túl nagy és a magánbefektetők is minél nagyobb részben vegyék ki részüket Görögország finanszírozásában. A magán befektetőket képviselő IIF (Institute of International Finance) javaslata a hét elején 4% volt, amit pár napja az EU pénzügyminiszteri tanács elutasított és világossá tették, hogy 4%-nál csak kisebb kupon jöhet szóba. A mai új javaslat 3,75%-os kamat volt az IIF részéről.
A kupon nagysága azért igen lényeges, mert a magánbefektetők vesztesége a lecsökkentett mértékű kuponnal összefüggésben - nettó jelenértéken számítva - akár 70%-ra is emelkedhet.
A piac bizakodással tekint a tárgyalásokra: a görög tőzsde index majd 4%-ot emelkedett csak ma.

CAT: A Caterpillar közzétette negyedéves jelentését. A cég árbevétele 17,24 milliárd dollárra ugrott, ami 35%-os növekedés év/év alapon. A profitja 1,55 milliárd dollárra nőtt, ami 2,32 USD lett részvényenként.
A részvények ma 3%-ot emelkedtek. A CAT idei emelkedése folytatódhat, amennyiben az amerikai gazdaság valóban beindul.

SBUX: A világ legnagyobb kávézó lánca a Starbucks is előrukkolt negyedik negyedéves pénzügyi eredményeivel, amelyek gazdasági válság ellenére várakozáson felüliek! A cég árbevétele 3,4 milliárd dollár lett, ami 16%-os emelkedés év/év alapon. Az egy részvényre jutó nettó árbevétel így 50 cent, ami 1 centtel nagyobb a vártnál. A részvény az aftermarketen így is esésnek indult és -2%-on állt meg este.

OTP és EUR/HUF: +7,3%-os roppant emelkedésben 4100Ft fölött zárt ma az OTP papírja. A bank papír általában az ország megítélésével együtt mozog. A kormányzati szereplők sorra teszik a "minden feltételt elfogadunk", "nagyon közeli a megállapodás" és hasonló nyilatkozatokat, így a piac lényegében elkezdte árazni a megállapodást. Ez jól látszik az EUR/HUF kereszten is, ami 294 Ft alá is benézett a nap folyamán és nagyon megerősödött az elmúlt 4 napban.

Arany: folyamatos emelkedésben van a sárga fém. Az árfolyam ma 1732,6 USD/oz-ig szúrt fel, jelenleg 1723,2 USD-t ér egy unciája. A QE3 tegnapi belengetése ma szinte minden árupiaci termék árfolyamára emelően hatott. Az arany árát jelenleg is főleg ez csavarja felfelé. Az emelkedés egyenlőre folytatódhat.

Davos & Soros György: szokásos módon részt vesz a VGF-on. Meglátása szerint Görögország csődje biztos. A válság Európában pedig nagyon súlyos lesz. Ebből kikecmeregni csak nagyon nehezen lehet majd. Bírálta Németország válságkezelését. Soros hosszabb ideje jelzi nyilatkozataiban az európai válság mélységeit és az únió szétesését. A piac ezeket a nézeteket jelenleg nem teljesen igazolja vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.