whos_among_us

2012. január 22., vasárnap

Nyugdíj befektetés

A nyugdíj kérdésben akut a helyzet. A magánnyugdíj pénztári megtakarítások nagyrészt ledarálva, a  maradék pedig épp most van folyamatban. Az állami nyugdíjak "megvédve", de azért reálisan nem látszik, hogy a nagyon eladósodott (és ez az eladósodási folyamat ebben a pillanatban még nem is ért véget és csökkenésnek sem) ország miből fizeti majd ki értékálló módon a nyugdíjakat. Az is sajnos világ trend, hogy a nyugdíj korhatárt folyamatosan emelni kényszerül az aktuális kormányzat Európa szerte. Azaz állami pénzt fizetni csak egyre később (vö. egyre kevesebb ideig) szeretne. Sajnos így a munka világában egyre több, idősek által is betölthető munkaerőpiaci pozíciónak kell(ene) maradnia vagy keletkeznie.
A legbiztosabbnak (a lottó nyeremény mellett) az tűnik, ha az aktív korszakunkban intenzíven (ki-ki a lehetőségeihez mérten) takarékoskodunk és az így keletkező megtakarításainkat jól fektetjük be. Erre több megoldás kínálkozik.
Persze a legjobb, ha profikra bízzuk a dolgot, hiszen az emberek többsége nem befektetési szakértő. Az Önkéntes Nyugdíj Pénztárak például jó lehetőséget kínálnak erre. Ezt egészíthetjük ki a Nyugdíj Előtakarékossági Számlával (NYESZ), ahol az Önkéntes Pénztárakon kívüli megtakarításainkat elhelyezve, ott adómentesen fialhatnak. Idei évtől a NYESZ-en devizában is lehet megtakarításokat elhelyezni és befektetni, ami nagy mértékben szélesíti a befektetési palettát.
Egy barátom keresett meg nem rég azzal, hogy a szeretne idősebb korára félretenni, mit tegyen? A következőket javasoltam neki:

1.) ha megteheted, legyenek ingatlan befektetéseid, de ne hitelből! (termőföld, gyümölcsös vagy nagyon könnyen bérbeadható lakó ingatlan)
2.) a likvid portfoliót 3 részre osztanám valami ilyesmi arányban: 25%-25%-50% (ezek az arányok nem szigorúak, ízlés és kockázat vállalási hajlandóság szerint lehet módosítani)
  • az első 25%-os részbe betétet (kedvencem a látraszóló takarékbetét vagy takaréklevél és a hozzá kapcsolódó kamatos kamat számítás: a megtermelt kamat is kamatozik tovább külön tulajdonosi beavatkozás nélkül) és állampapírokat tennék (nem csak magyart) vagy ezekkel egyenértékű befektetési alapok jegyeit;
  • a második 25%-os kupacba vállalati kötvényeket és magas osztalékfizető részvényeket tennék (kb fele fele arányban) vagy ilyen papírokat tartó alapok befektetésijegyeit;
  • a legnagyobb kupacba árupiaci termékeket tartalmazó papírokat tennék kb ilyen felosztásban: 25% WTI, 25% Brent, 20% arany, 5% ezüst, 5% réz, 15% gabonák, 5% soft. A felosztásban az olaj túlhangsúlyozása abból indul ki, hogy a kőolaj ára jelentős drágulás alatt és előtt áll, ezt egy-egy recessziv világgazdasági periódus lassíthatja, de meg nem állíthatja. Az arany súlya is növelhető - ízlés szerint -, akár az olaj rovására is, mivel jelenlegi ismereteink szerint a könnyen, relatíve olcsón kitermelhető arany mennyisége egyre fogy és az igény iránta is fokozódik. Így az arany ára - komoly korrekciók mellett - jelentős emelkedésben van az utóbbi időben és ennek hosszútávú csökkenése egyáltalán nem várható. Az ezüstöt és a rezet (vagy csak valamelyiket) kicserélhetjük ritkaföldfémre vagy uránra. A gabonák szerepeltetése és súlya is csökkenthető. Ennek lényege, hogy a földön a művelésbe bevonható területek nagysága lényegében már nem növelhető, tehát ezen a terület mennyiségen kell a gyorsuló ütemben növekvő emberiség élelmiszerét megtermelnünk, ami komoly további áremelkedést vetít előre (a gabonák ciklikus termékek, áruk évről évre függ a termési adatoktól, a trendek hosszabb távon mutathatóak ki, de érdemes a mai árakat a 10 vagy 20 évvel korábbi gabona árakhoz hasonlítani és mindenki látni fogja miről írok itt). A soft termékek (cukor, kávé, kakaó, gyapot) árai szintén a megnövekvő kereslet miatt hatalmas növekedésben vannak több éves távon.
  • Van egy negyedik kupac is amire lehetőség van a többi rovására - de én ebből most nem választottam. Kockázatvállalóbbak tehetnek ilyeneket is a portfoliójukba. Ezek a növekedési részvények és indexek: ha van olyan konkrét cég vagy gazdasági terület jelentős részvénye vagy indexe, aminek a növekedésében hiszünk (amilyen a Microsoft, az IBM vagy az Intel volt a 80-as évek végén vagy a Cisco a 90-es évek elején), azt érdemes kis mértékben (3-8%) beleépíteni a portfólióba.
3.) egy bizonyos vagyon méret fölött érdemes a megtakarítási portfolióba - szigorúan szakértő segítségével - műalkotásokat is bevenni. Továbbá fizikai arany vásárlása is gyakran szóbakerül.

Kérdés szokott lenni, hogy mekkora összeget tegyek félre havonta? Ez attól függ, hogy milyen életszínvonalon szeretnél élni idős korodban és mikor szeretnél nyugdíjba menni? Például ki akarod-e várni az állami nyugdíjkorhatárt? Erre a kérdésre így látatlanba nehéz válaszolni. Sajnos nagyon sokan nem tudnak a nettó fizetésükből annyi pénzt félretenni, amennyi igazán biztosíthatná az időskori relatív anyagi jólétet.

3 megjegyzés:

  1. Én pár ponton vitatkoznék. Ingatlan mellé nem kell likvid portfólió, 2 héten belül gond nélkül kapsz ingatlanfedezetű hitelt, ha csak pár millió (ingatlan értékének töredéke) kell.

    (A több lábon állás meg a magasabb hozam miatt érdemes másba is pénzt tolni, de nem a likviditás miatt. Szerintem.)

    Termőföld masszív szopórém: Akkora földet (ma már) lehetettlen venni egyben amit művelésre ki lehet adni, az apró parcella meg csak annak adható művelésbe, aki mondjuk szomszéd. Munka meg van vele.

    Gyümölcsös dettó, permanens törődést igényel, különben elértéktelenedik. Csak akkor szabad megvenni, ha művelni is tudja/akarja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ingatlan vs. likvid portfólió: a nyugdíj célú megtakarítás az én felfogásomban azt a célt szólgálja, hogy idős korodban az állami apanázst (nagy kérdés, hogy mennyi lesz és mennyit ér majd) kiegészítsd és ne kelljen szegénységben élned, esetleg a gyerekeidre szorulnod. Tehát az a fontos, hogy az addig megtermelt vagyonból illetve annak folyamatos hozamából egészítsd ki az állami, magán biztosítói pénzt. A banki hitel szerintem drága módja a pénzszerzésnek. (Persze fogalmam sincs mi és hogy lesz mondjuk 20-25 év múlva! :) )
      A likviditás - több lábon állás tekintetében igazad van. Én is így értettem.
      Termőföld: a megművelés és a tulajdonlás két dolog. A megjegyzés abban jogos, hogy csak olyan földet érdemes venni, aminek a megművelése adott vagy könnyen megoldható.
      Akinek a családja vidéki kis településen lakik és családon belül vagy rokoni körben hozzá tud jutni termőföldhöz és a rokonság helyben lakó része meg tudja művelni, vagy műveltetni, akkor annak érdemes ilyenbe fektetni! Az tény, hogy minden fajta ingatlan befektetés "macerásabb", mint ha valaki betétben tartja megtakarítását.
      Egyébként az a legjobb, ha személyreszabott a nyugdíj portfolió: itt is nagyon fontos, hogy "ki miben hisz", mit tart problémásnak vagy milyen egyéni lehetőségei, tapasztalatai vannak, milyen bevételekre számít (aminek helyet kell találni), stb.
      Én így látom! :)

      Törlés
  2. Egy mai Portfolio.hu-n megjelent hír szerint, az NGM-ben napirenden van a nyugdíj rendszer átalakítása:
    http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/ngm_nyugdijfronton_lepnie_kell_a_kormanynak.161780.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.