whos_among_us

2012. január 4., szerda

Olaj felfelé

Irán ismert és feltételezett rakétáinak hatótávolsága - fas.org
Az amerikai könnyűolaj 8 havi csúcsra került ma. Az árfolyam 103,83$/b-en is járt és jelenleg 103,36$/b körül mozog az ár.
Az EU-ban ma elvi egyetértés született arról, hogy az európai országok nem vesznek iráni kőolajat.
Még tegnap az egyik iráni katonai parancsnok fenyegette meg nyiltan az amerikaiakat arra az esetre, ha anyahajót küldenek a Hormuzi-szoroshoz, az ottani kereskedelmi hajózás biztosítására. Az anyahajó persze ettől függetlenűl útban van a helyszínre. (Az Öböl térségében nem ez lesz az egyetlen hordozó. Utóbbi inkább erősítésnek érkezik, talán részben erődemonstráció okán is. Valószínű, hogy az anyahajó mellett egyéb flotta elemek is útban vannak a térségbe - pl. rombolók, többek között részben az anyahajók biztosítására.)
Közben Oroszország tompítani szeretné a helyzetet (részben mivel Ők a beszállítói az iráni atomerőműveknek és talán részben a "békés célú atom programnak" is) azzal, hogy közölték, Iránnak nincsenek közép és nagy hatótávolságú rakétái.
Láthatóan az Öböl környéki feszültség nem csökken. Az olaj árának emelkedésére spekulálok pedig szépen keresnek a sztorin. Más kérdés, hogy amennyiben - akár csak pár napra - az iráni flotta tényleg lezárja a kereskedelmi hajózási útvonalat, úgy az árak igen komoly ugrására lehet számítani. Az ár emelkedését azonban tolhatja még egy ideig a "csak" verbális adok-kapok és az ennek okán megjelenő spekulatív vásárlások.
Tartós (háborús) konfliktus kialakulása esetén még komolyabb áraknak nézhetünk elébe. Ahogy a tegnapi bejegyzésemben írtam, a WTI árának technikailag bőven van tere. Óvatos vétel, illetve tartás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.