whos_among_us

2012. január 25., szerda

Piacok

Piaci hírek, trendek egy cikkben.

AAPL: Az Apple 2011Q4-es gyorsjelentése olyan brutális emelkedést mutatott fel, amit lényegében még az optimistább elemzők sem nagyon vártak. A hírre tegnap a papír az aftermarkt piacon közel 9%-ot ugrott (igaz ez a mai nap picit korrigált lefelé). A negyedéves árbevételt 39 milliárd dollárra várták, de több, mint 46 milliárd lett, ami hihetetlenül kimagasló eredmény! Az előző év azonos időszakához képest az árbevétel emelkedése több mint 73%!! Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) növekedése év/év alapon még brutálisabb szám: 115,7%!! Az Apple ezzel a világ legnagyobb vállalatává vált, mindenkit maga mögé utasítva.
Az idei évben is jelentős piaci események elé néz a cég. Az 5-ös iPhone debütálási időpontja ugyan még nincs nyilvánosan kitűzve, de egy mai hír szerint a Foxconn készen áll a készülék gyártására. 2012-ben várható új termék az iPad 3 és egy TV készülék, ami eddig hiányzott az Apple palettájáról. (Az elemzők bizonytalanok a termékkel kapcsolatban: hogy fogja fogadni a piac.) Igaz lényegében erről a jövendő termékről sem sokat tudunk, mint általában a megjelenés előtt állókról; a cég itt sem teregette ki előre lapjait az új portékával kapcsolatban.
A Blogger befektetésre továbbra is ajánlja a papírt azzal, hogy természetesen minden befektetőnek tudnia kell a piac arany-igazságát: a fák nem nőnek az égig. Azonban az jelenleg nem látszik még, hogy nőhet-e tovább az Apple a jelenlegi ütemben vagy a növekedés csökkenő üteműre vált, amiben benne lehet egy korrekció a papír értékében. Az elemzők egyébként még így is alulértékeltnek látják a részvényt.

FED: A FED mai ülését követően Bernanke sajtótájékoztatón elmondta, hogy 0%-on hagyták az amerikai kamatlábat és ezév közepéig biztos nem változtatnak ezen, de valószínűleg 2014-ig is maradhat a 0%-os kamat. A FED döntését a változatlan gazdasági helyzettel indokolta. (magas munkanélküliség, beruházások lassú üteme és az infláció alacsony volta)
A FED szeretné letörni az amerikai államkötvények hozam szintjét, amire most a magas transzparencia mellett leginkább a pénznyomda kínálhat lehetőséget. Elemzők egyre közelebb érzik a QE3 bejelentését.

EUR/USD: a FED kamatdöntő ülését követően az EUR emelkedik. A blog írásakor az árfolyam már 1,3113-nál jár gyors ütemű növekedés mellett. A helyzet pikantériája, hogy pont az ellenkező irányra épültek ki igen-igen jelentős pozíciók (EUR short). Bár hosszabb távon (fundamentális alapokon), a trend vélhetőleg a dollár erősödését hozhatja, a mostani hirtelen felszúrás, sok pozíciót likvidálhat (automatikus stoppok életbeléphetnek), ami az árfolyam további emelkedését hozhatja rövid távon.

Arany, ezüst: A FED fenti ülését és a sajtótájékoztatót követően az arany hatalmas ugrással drágulni kezdett. A sárga fém árfolyama 1710$/oz-nál, az ezüsté 33,4$/oz-nál jár a blog írásakor. Szakértők az emelkedő trend folytatódására számítanak.

Olaj: A WTI-t ma nagy kilengés mellett kereskedik. Árfolyama 97,5 USD közelébe is gyengült, és 100,5 USD fölé is került. Az olaj árát több tényező is mozgatja (rángatja). A ma esti felfutást kétség kívül a FED döntése és annak a következményei okozzák. Az árfolyamot a csökkenés irányába ma - a FED döntése előtt - még elsősorban az befolyásolta, hogy nőttek az amerikai olaj tartalékok, valamint fokozódik a bizonytalanság Görögország kapcsán. Továbbá az is, hogy az iráni embargó sikerességével kapcsolatban komoly kérdőjelek merültek fel, miután kiderült, az embargó miatt Kína esetleg köthet egy diszkont vásárlási kedvezményt Iránnal és ennek kapcsán az óriás ország gond nélkül átveheti a piaci ár alatt az így felvásárlás nélkül maradó iráni kitermelt készleteket. Az elemzők rövid távon volatilis olaj árra számítanak 100 USD környékén. Ezt persze felboríthatja egy Öböl és/vagy Szoros térségi katonai konfliktus helyzet kipattanása.

Tőzsdei indexek: a FED döntést követően felrántották az addig igen csak gyengélkedő vezető tőzsde indexeket is. Főleg a NASDAQ100 ugrott nagyot, amiben az Apple kiváló gyorsjelentése rendesen besegített.

IFO index: A német üzleti bizalmat mutató index januári értéke jobb lett az elemzői várakozásnál. Németországban úgy tűnik nincs jele a recessziónak, lassulásnak. Úgy tűnik a német üzleti élet hangulata jó és optimistán tekint a jövőbe. Ez előre vetíti a DAX és a vezető német cégek részvényeinek további emelkedő trendjét.

McDonald's: A Meki igen szép, eredményes negyedéven van túl. A tegnapi gyorsjelentés 11%-os profit növekedést és 9,8%-os árbevétel növekedésről jelentett (év/év alapon). Az elért 6,82 milliárd dolláros árbevétel valamicskével jobb a vártnál. Az 1,33 USD EPS érték 14,7%-kal jobb az egy évvel korábbi számnál. A részvény a jó eredmények ellenére ma gyengült - nem feltétlenül összefüggésben a gyorsjelentés számaival. A cég bejelentette, hogy idei évben 2,9 milliárd dollárt fog elkölteni a cég fejlesztésre és 1300 új üzletet nyil majd meg világszerte!
A Blogger és az elemzők véleménye az, hogy a Meki részvényei továbbra is vételre ajánlottak.

Davos: a svájci síparadicsom ilyenkor pár napra átalakul világgazdasági csúcstalálkozóvá ennek minden kellékével. A ma megnyíló Világgazdasági Fórumot Merkel kancellár nyitja meg és a 2600 vendég között lényegében "ott lesz szinte mindenki aki számít". (pl. Ban Ki  Moon ENSZ főtitkár, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Robert Zoellick, a Világbank elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter. ) A forumon a nagy nemzetközi pénzügyi, gazdasági szervezetek vezetői mellett számos pénzügyi befektető, hedge found manager, bank vezető is ott van. A legfontosabb megbeszélések a színfalak mögött és a szünetekben történnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.