whos_among_us

2012. január 3., kedd

Számlanyitás külföldön

Sok ismerősöm érdeklődik az utóbbi időben külföldi számlanyitási lehetőségekről.
A rossz hír az, hogy számos országban a lakssági számlanyitásnak feltétele a helyi állampolgárság, helyi lakcím (és azt igazoló önkormányzati okmány) illetve helyi munkaviszony (és ahhoz kapcsolódó adószám vagy regisztrációs szám).

Teljesség nélkül álljon itt három lehetőség hazai befektetők részére, akik porlasztani szeretnék befektetési kockázataikat és szívesen nyitnának számlát az EU egy másik országában. A lenti adatok tájékoztató jellegűek. Pontos információt az adott pénzitézet ad a kondíciókról!

Erste Bank Austria: Ausztriában úniós állampolgárok helyi lakcím nélkül is nyithatnak bankszámlát. Viszont utóbbi esetben a kamatadó magasabb (35%). Ezt egyébként tavaly nyáron emelték meg, illetve tettek különbséget a helyiek 20%-os és a deviza külföldiek 35%-os adója között. Az egyik legnagyobb osztrák bank az Erste, azonban érdemes rá odafigyelni, hogy sógoroknál az ismert logo és brand alatt valójában egy takarékszövetkezeti hálózat (Sparkasse) és a nagybank együttese húzódik meg! Számla nyitását mindenképpen a bankban javasolja a blogger és nem a takarékszövetkezetnél. A számla nyitáshoz szemeljünk ki egy fiókot még idehaza (a határhoz közelebbi településeken lévő fiókokban szinte mindenhol van egy-két magyarul is beszélő munkatárs) a bank osztrák honlapján. A számlanyitáshoz mindenképp javasolt időpontot kérni a fióknál. Ezt a feltüntetett telefonszámon meg lehet tenni. (Utóbbi nem a fióknál csöng, hanem egy központi ügyfélszolgálaton, de németül és angolul hibátlanul lehet bármelyik fiókba időpontot foglalnunk. Fontos, hogy jelezzük, ha magyarul vagy angolul beszélő ügyintézőt szeretnénk.)
A számla megnyitásához érvényes útlevél, lakcímkártya és 50€ készpénzre van szükség.
A megnyitott számla főszámlából és kapcsolt számlákból áll majd. Főszámla = folyószámla, azzal a különbséggel, hogy ezen lényegében nincs kamat. Viszont erről vehetünk fel pénzt és innen/ide utalhatunk. Tartozhat hozzá megtakarítási számla, ahol van kamata az oda elhelyezett pénznek, ezen eszközölhetünk lekötést. Lehet nyitni értékpapírszámlát és deviza számlákat is.
A negyedéves költsége az alapszámlának és a kapcsolódó megtakarítási számlának kb 15 €.
A számlához jár angol vagy német nyelvű interent bank is.

Bank Burgerland: tartományi bank, mely a Sopron Bankkal szövetségben elsősorban a határközelében segítik pénzügyi eszközkkel az ott élőket és a határon átnyúló finanszírozásban is jeleskednek.
Ők igazán felkészültek a magyar megtakarítások fogadására: van magyar nyelvű honlapjuk és minden fiókjukban van magyarul beszélő munkatárs, esetenként több is. Érdemes elolvasni a banktitokról és betét védelemről írtakat a bank honlapján. Itt is érdemes időpontot foglalni egy számunkra szimpatikus fiókban. A honlap itt is segít! A negyedéves díj itt is kb 15 € és internet bankolási lehetőséget kapunk szintén a számlánkhoz.

Saxo Bank: Ők az egyik legnagyobb dán bank csoport. Magyarországról interneten keresztül lehet számlát nyitni náluk itthonról! Fontos tudni, hogy az így megyitott számla egy befektetési számla! (ennek minden előnyével és hátrányával)
A számla különböző devizákban nyitható meg.(pl. EUR, USD, HUF - lásd a bank honlapját) legalább 10 000 EUR-val vagy 10 000 USD-vel. A számla nyitásnak nincs költsége. A megnyitás után a teljes pénznek nem kell folyamatosan a számlán lennie! Akár részben vissza is utalható, de hosszabb időre is itt hagyhatjuk akár befektetés nélkül is. (Nagyon hosszú távon valamilyen egészen apró összeget azért felszámolhat a bank, ezt érdemes megkérdezni az ügyfélszolgálati munkatársaiktól.) A számla Dániában vezetett és a dán jogszabályi környezet vonatkozik rá minden tekintetben! A magyar ügyfelek telefonon vagy e-mailben kaphatnak segítséget magyar nyelvű ügyintézőktől. Az ügyfélszolgálatnak van ingyenesen hívható zöld száma is. A számlához számlavezetési díj nem kapcsolódik. A pénzt ide mindenképp egy olyan számláról kell indítani, ami a sajátunk. Visszautalni is mindig egy olyan banki számlára lehet, ami a saját nevünkön van (ez a számla azonban nem csak Magyarországon lehet). Az utalsának nincs költsége a Saxo Bank részéről. A különböző befektetési eszközök vásárlásakor és eladásakor a fellépő banki költségeket szintén a honlap adja meg.

10 megjegyzés:

  1. Az a gyanúm, hogy ezt a témát én (is) inspiráltam...nagyon jó, hogy megírtad :)

    Különösen a harmadik opció tetszik, mivel interneten keresztül is megnyitható. Kérdésem: naiváknak kifejtenéd bővebben, hogy milyen előnyökre és hátrányokra számítson az ember befektetési számlánál? Kösz!

    VálaszTörlés
  2. @Lauroca
    Befektetési számla:
    Pro:
    - széles körben vásárolhatsz befektetési termékeket (szélesebb körben, mint egy átlag ker.banknál) a kockázatosabb, ám nagyobb nagyobb haszonnal kecsegtetőktől, a kevésbé kockázatos, ám várhatóan kisebb haszonnal járókig.
    - a számlának nincs külön megnyitási költsége, havidíja és tudtommal annak is minimális, ha semmit nem csinálsz a pénzzel "csak" rajta parkol - bár ez nem a befektetési számla sajátja, bár igaz ez esetben.

    Con:
    - a ráutalt, de be nem fektetett pénz nem kamatozik
    - a számláról közvetlenül nem vehetsz fel pénzt. Mindig el kell utalnod egy "hagyományos" pénzforgalmi számlára pl. egy kereskedelmi bankba, ahonnan kiveheted, vagy fizethetsz vele, stb
    - kisebb tételek esetében a befektetési költségek relatíve magasak.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm, ezek most rendkívül hasznosak voltak.

    VálaszTörlés
  4. egy gyors kérdésem lenne, előre elnézést, ha nem illik ide. ha van már külföldi (pontosan brit számlám) és otp-ből szeretnék menteni pénzt, akkor érdemes előtte kivenni az összeget és átváltani valutába vagy mindez teljesen fölösleges és elég ha rögtön kiutalom az egészet? (bocs, ha nagyon triviális vagyok, de nem igazán értek ezekhez. előre is köszönöm a választ)

    VálaszTörlés
  5. @harper
    Ha kint nem forint számlád van, akkor a konverziót nem úszod meg. Ott érdemes megtenned, ahol olcsóbb ... Ha kiutalod a forintot, akkor a kinti bank átváltja a kinti számlád devizájába (ha az font, akkor abba), de érdemes előre utánakérdezned a kinti bankodnál, hogy ezt milyen váltási árfolyamon teszik meg.

    VálaszTörlés
  6. Itt egy cikk, hogy miért ne menekítsük ki a pénzünket: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/01/04/menekitsuk-a-penzunket/

    Van olyan érv, amivel egyet értetek? S van, ami kiveri a biztosítékot nálatok?

    VálaszTörlés
  7. A véleményemet tulajdonképpen az index cikke összefoglalja:
    http://index.hu/velemeny/2012/01/06/kar_aggodni_a_bankbetetekert/

    Ezért aztán azt gondolom, hogy ha 700 pont feletti CDS érték esetén egy befektető úgy gondolja (alapos megfontolást követő személyes döntés!), hogy a pénze egy részét - de akár egészét - a kockázat porlasztása vagy eliminálása képpen (a kockázatot a CDS érték és az államkötvény hozamok nagysága mutatja - ezek a veszély piaci mutatói) külföldre viszi, tegye. Erre vannak lehetőségek (lásd blog bejegyzést).
    Egyébként a legnagyobb baj azt hiszem azzal van - és a jelenség is ezt mutatja -, hogy ennek a kormánynak már nem hisznek sem a hitelezők, sem a nemzetközi szervezetek és sajnos a jelek szerint a magyar polgárok sem.

    VálaszTörlés
  8. Az origo.hu cikkét érdemes elolvasnia annak, aki számlát nyitni készül:

    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20120105-ausztriai-bankokba-menekiti-penzet-sok-bizalmatlan-magyar-betetes.html?olvastamar

    VálaszTörlés
  9. Korrekt blogbejegyzés a témában:) Ritka az ilyesmi!
    Csak annyit fűznék hozzá, hogy a pénz kimentése valójában csak egy a sok indok közül, amiért érdemes külföldi bankszámlát nyitni. Akik hirtelen és persze meggondolatlanul nyitottak bankszámlát külföldön, a lehetséges előnyök és feltételek megismerése nélkül, azok bizony rosszul jártak. Érdemes utánanézni és szakértői tanácsot kérni (lásd a blog gazdájának válaszai), mielőtt valaki külföldre viszi a pénzét. Nem azon a pár órán/napon fog múlni, viszont el lehet kerülni a buktát.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.