whos_among_us

2012. január 15., vasárnap

Új hét, régi problémák

valuewalk.com
Az elmúlt hét történéseit mint minden héten végén, most is szépen összefoglalja a portfolio.hu heti összefoglaló cikk. Ez mellett szeretném pár dologra felhívni a figyelmet. 

Az S&P durván leminősítette péntek éjszaka az európai országok tömegét. (Itt is különösen a frania és olasz leminősítés, illetve a német le nem minősítés kapott jelentős visszhangot.) Ezt fejelte meg a görög tárgyalások megfeneklése úgy, hogy március 20.-án lejár 14,4 milliárd euró tartozása a görög kormánynak.
Blogger véleménye: hétfőn piacnyitásakor a blogger számít arra, hogy a dollár az euróhoz képest tovább emelkedik; a főbb európai indexek esnek (akár jelentősen); az állami kötvényhozamok pedig emelkedhetnek európa szerte; a forint árfolyamának gyengülésére is számítok. Nagy kérdés, hogy a leminősítést (lehetett rá számítani) a paic mennyire árazta be már a jelenlegi árfolyamokba!? Merkel már szombaton nyilatkozatban sürgette a fiskális únió megteremtésének felgyorsítását. Ehhez már január végén alá szeretnék írni a szükséges kormányközi szerződéseket.

Irán folytatja a nyilatkozat háborút. Az EU és az USA által bejelentett iráni olaj embargóval kapcsolatosan a perzsa ország figyelmezeti szomszédait, hogy ne merészeljék az így kieső olajat piacradobni! No és ismét mefenyegette a térség exportőreit a Szoros lezásával. Az amerikaiak pedig ismét egyértelművé tették, hogy semmilyen korlátozást vagy lezárást nem engednek meg a Szorosban. Várható, hogy a pénteken 100 dollár/hordó alá korrigált WTI árfolyama ismét 100 dollár fölé emelkedhet. A Brent is vélhetőleg követni fogja az emelkedést és a jelenlegi 111 dollár/hordó szint akár 114 dollár fölé erősödhet.

Az árupiacok egyik deffenzív terméke a disznóhús (lean hogs) árutőzsdei árfolyamának emelkedésére számít a blogger a hét elején.

Arany, nemesfémek: a dollár erősődése mentén az arany árfolyamának gyengülésére is számít a blogger. Az ezüst akár meredekebb esése sem elképzelhetetlen. (összefüggésben az EUR/USD elmozdulás mértékével)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.