whos_among_us

2012. február 17., péntek

Béka létra

Görögország: folyamatosan jönnek - mennek a hírek és nagyon közeleg a március 20.-ai kötvénylejárati határidő, ahol 14,5 milliárd EUR-t kell az országnak a befektetőknek kiutalni, amire nincs fedezet a görög kincstárban. A legfrissebb információk szerint a segély ára egyfajta költési kontrol lenne. Magyarán a kölcsönadott pénz egy spéci számlára menne, amiből csak és kizárólag a lejáró adósságot lehet finanszírozni. A csomag jelenleg nagyobb is lenne, mint amire most hírtelen szüksége van a görögöknek. Németországban még mindig megy a lamellálás bizonyos politikai körökben, hogy meg kell-e menteni Görögországot, de az elemzők többsége alapvetően arra számít, hogy a márciusi lejáratot valamilyen rendezett módon kezelni fogja a nemzetközi közösség. Persze sok múlik a görög félen. Az jól látszik, hogy a görög választások előtt a pártok nem mernek/tudnak elköteleződni egyértelműen a megszorítások és szigorítások mögött.
Az európai pénzügyminiszterek hétfőn ülnek le újra tárgyalni, ahol napirendi pont lesz a tervek szerint a görög helyzet is.

Olaj: Az olaj ára tegnap jelentős emelkedésbe kezdett és ma reggel 103$ közelébe került (WTI). A Brent e közben 120$ fölötti szinteken jár! Az áremelkedés mögött Irán legújabb nukleáris bejelentései állnak. Bár elemzők nem számítanak rá, hogy az elnökválasztás évében az USA háborút kezdeményezne, de Izrael Irán viszonylatban is pattanásig tart a feszültség. Az eddigiekből kiindulva ezek a magasságokból az árfolyam jövő hétre visszatérhet a 100$ közeli szintekre. Short pozíciók nyitására alkalmas a ma reggeli helyzet, longok zárása pedig megfontolandó.

Arany, ezüst: Az arany 1734$ fölött jár most és emelkedő trendben van. Az ezüst 33,5$ környékén van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.