whos_among_us

2012. február 5., vasárnap

Feltörekvő piaci beszálló

Ahány Nobel díjas közgazdász, annyi féle magyarázat és vízió a világgazdaságról. Van aki recessziót, mások összeomlást, megint mások kis emelkedést várnak. A piacokat azoban továbbra is a kapzsiság és a félelem mozgatja. A világ vezető tőzsdei indexei mind csúcsokon vagy azok közelében tartózkodnak. A nagy központi jegybankok a vezető világpiaci devizákhoz tartozó alapkamatokat már rég az inflációs szint alatt tartják. A FED nagy hatalmú kormányzója épp a napokban nyilatkozta ki, hogy a dollár kamatának emelésén ne is ábrándozzon senki még a távolabbi jövőben sem. (az meg ugye +0%-on van épp) Az államokat finanszírozó kötvényekbe történő befektetés is egyre kockázatosabb, de az igazán biztonságosnak (ha egyáltalán manapság még beszélhetünk ilyesmiről) számító német és amerikai államkötvények hozama meg relatíve alacsony (és ezt így is szeretnék látni hoszabb távon is ezen államok kormányai)
A pénzek egy része tehát elkezdte keresni a kockázatosabb termékeket a világ tőzsdéin, melyek infláció fölötti hozammal kecsegtetnek. A piaci bizalom erősödésere (és nem utolsó sorban a kockázatvállalási hajlandóságra is) az utolsó 2 hónap makroadatai és a többségében jól vagy igen jól sikerült nagyvállalati gyorsjelentések jócskán ráerősítettek. A pénz elkezdett visszatérni a fejlődő piaci és a fejett piacok kis- és közepes vállalati szektorokba is, amiből kb bő féléve sietősen távozott.
Érdemes vetnünk egy pillantást néhány nagy fejlődő piaci börze indexének változására december közepétől:
  • RTS (orosz): ~  +16%
  • BOVESPA (brazil): ~ +16%
  • Hang Seng (hongkongi) ~ +21%
  • XU100 (török)  ~  +20%
  • Összehasonlításul az S&P 500 ugyanekkor kb ~ +11% emelkedést produkált.
Szépen látszik a robbanás.
A folyamat nem ért véget, bár intenzitásának alakulását természetesen nem tudjuk előre. A portfoliónkba tehát érdemes ilyen termékeket vásárolni. A Blogger által kedvelt néhány hazai alap az értintett termékek köréből:
  • AEGON Alapkezelőtől: AEGON IstanBull, AEGON Russia
  • OTP Alapkezelőtől: OTP Orosz részvény alap, OTP Török részvény alap
AEGON és OTP feltörekvő piaci részvény alapok elmúlt hetekbeli teljesítménye - bamosz.hu
 Illetve a XETRA-n kereskedett néhány idevágó és ajánlott ETF:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.