whos_among_us

2012. február 16., csütörtök

Hogyan kezdj piaci befektetésekbe? [1]

Jó ha tudjuk: a címben megfogalmazott kérdésre nincs uniformizálható válasz! Sok út van és szerencsére elég sok lehetőség a piacokhoz illetve a piaci trendek nyújtotta pénzkereseti lehetőségekhez történő hozzáférésre.

1.) Aki piaci befektetésekben gondolkozik mindenek előtt szükséges egy értékpapír számlát nyitnia.
Értékpapír számlát nyithatsz a bankodnál vagy felkereshetsz egy befektetési szolgáltatót (pl. egy bróker céget).
Az értékpapír számla való arra, hogy nyilvántartsa a pénzen kívüli, likvid befektetéseidet.

2.) Jogos a kérdés: melyik szolgáltatót válasszam? Egyformák a szolgáltatók? 
A pénzügyi szolgáltatók természetesen nem egyformák. A szolgáltató választás több paramétertől függ, de általában igaz, hogy kevesebb pénz befektetésére érdemes egy olcsóbb, kisebb költségű szolgáltatót keresni. Ezek jellemzően a kereskedelmi bankok. Több pénz vagy pláne igen-igen sok pénz befektetésére pedig bróker céget vagy a nagy bankok privát banki üzletágát érdemes választani. A gigantikus vagyonok kezelésére a milliárdosok sokszor saját vagyon kezelő céget hoznak létre, de vannak ilyen vagyonokat kezelő magán bankok is. Tehát a választék széles!
Egy átlagos befektetőnek néhány millió forint befektetésére a legjobb megoldás, ha a bankjánál nyit egy befektetési számlát. Azonban a bankok a retail ügyfelek esetében nagyon eltérő szolgáltatást biztosítanak. Jelenleg a két legnagyobb hazai bank (OTP és ERSTE) biztosítja - a blogger véleménye szerint - a legszélesebb választékot a befetethető termék palettát illetően a néhány millió forintot befektetők részére.
Természetesen a legjobb színvonalat a nagyobb brókercégek biztosítják, de ezek a bankoknál általában drágábbak. Akkor érdemes bróker céget választani, ha nagyobb összeget fektesz be. A magasabb díjért cserében viszont általában professzionális tanácsadást is kap az ügyfél.
Az értékpapír számlák költsége szolgáltatónként eltérő. Van olyan banki csomag, amihez "ingyen jár", de van hogy pár száz, legfeljebb egy két ezer forintot kell fizetni érte havonta. A szolgáltatók egy része az értékpapírszámlát ingyen adja és csak a rajta lévő értékpapírok értéke után kell fizetni egy havi összeget.

3.) Befektetések - Nagyon sok fajta termék van. (A teljesség igénye nélkül: vállalati kötvények, állam kötvények, kincstárjegyek, befektetési alapok jegyei, részvények, ETFek, certifikátok, CFD) Ezek nem mindegyikét javaslom "kezdőknek". Mint sok minden másra, a befektetési témára is igaz, hogy igazán sikeres akkor lehet valaki, ha a "jó szerencse és piaci angyalok gondoskodása" mellett a befektető érti mi történik a pénzével és miért (akár nyereség, akár veszteség a befektetés vége). Ezért érdemes alaposan utánaolvasni egy-egy kiválaszott befektetéssel kapcsolaban még a vásárlás előtt, hogy mit mondanak az adott befektetéssel kapcsolatban az elemzők, a gazdasági sajtó. (Az internetes forumokat egészséges fenntartással érdemes kezelni, hiszen az oda beírók tudása sokszor alig haladja meg a mienkét. A fórumokat egy barátom csak "Bekiabálónak" nevezi, szerintem találóan.) Akkor is javaslom a tájékozódást befektetés előtt, ha nagyon szilárd az elképzelés a befektetés tárgyát illetően.
A befektetéseknél nagyon fontos, hogy tisztázzuk magunkban előre:
- mi a célunk a befektetéssel? [érték megőrzés? (csak egy hétre betenném valahova a fizetésem egy részét, mert utána ki kell fizetnem egy banki tartozást belőle, de addig is kamatozzon!); kicsit konzervatívabb, lassú, de biztos fialtatás? (gyerekek egyetemi taníttatására teszünk félre  havonta egy összeget); bevállalósabb, de nagyobb nyereséggel kecsegtető befektetés, aminek a hozama egyfajta "zsebpénz", ha nem jön össze vagy nem annyi jön össze amennyire számítottunk a befektetés során, akkor sincs semmi nagy baj.]
- milyen távon tudjuk nélkülözni a tőkénket? Ahogy fentebb írtam, a befektetések esetén a hosszabb idő általában kiegyenlítettebb teljesítményt jelenthet nagyobb kockázatú befektetésitermékek esetén is. Egyes termékek esetén kimondottan a hosszabb idejű befektetések kívánatosak.
- kb milyen éves hozamra számítunk? Azaz a befektetés időtartama alatt kb milyen hozamra számítunk. Általában a kockázatosabb termékektől nagyobb hozamot várunk, a kis kockázatúaktól kisebbet. Természetesen mindenki keresi az olyan termékeket, ahol kis kockázat mellet lehet nagyon sokat keresni, azonban az ilyen lehetőségeket mindíg kezeljük fenntartással. Ne feledjük, a piacokon nincs "ingyen ebéd"!

Folytatása következik ...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.