whos_among_us

2012. március 31., szombat

Egyszer fent ...

2012Q1 tőzsdei teljesítmények - marketwatch.com
Hatalamas emelkedéssel zárták az első negyedévet a legnagyobb tőzsdék. Főleg az Apple részvényeinek köszönhetően a NASDAQ száguldott a legmagasabbra: közel 19%-os növekedést ért el, az AAPL pedig 48%-os árfolyam növekeéssel zárta az első kvadránst. Az SPX 1998 óta (dot com éra kezdete és a technológiai cégek gyorsuló növekedése) nem produkált ilyen jó első negyedévet! Az index azonban nem érte még el a 2007 évvégi 1500 pont feletti szinteket. A csütörtökön és pénteken is folytatódó emelkedés mutatja, hogy a hétközepi 3 napos ereszkedés csak egyfajta korrekció, a negyedév zárása előtti profit realizálás lehetett a piacokon.

A legfontosabb árupiaci termékek is alapvetően emelkedtek a negyedév során, igaz annak végére, a legtöbb termék lefordult csúcsáról és kisebb árakon érkezett meg a március végéhez. Az olaj (WTI) 103$ közül kezdte az évet, majd február elejére vissza ereszkedett 96$ környékére, ahonnan az iráni fejlemények hatására indult újra felfelé, hogy február végére egy rövid időre a 110$-t is elhagyja az árfolyam. Ebből oldalazás mellett és végül a hó végén egy kb 3$-os ereszkedéssel érkezett meg a mai árszintre (valamivel 103$ fölé) az árfolyam. Az amerikai tőzsdén jegyzett benzin árfolyma közben 28%-os emelkedést produkált, ami komoly felzúdulást okozott az amerikai polgárok körében, akik az ilyen ütemű dráguláshoz "nem szoktak hozzá"...
Az arany is szép varabetűt járt be az elmúlt 3 hónapban. 1600$ körül kezdte az évet, majd nagy sebességgel 1800$ közelébe emelkedett, amit azonban nem tudott áttörni, hanem lefordult róla február végén és az 1650-es szintekig zakózott. Az energiahordozók közül még a (amerikai - HenryHub) földgáz árát érdemes megemlítenünk, mely történelmi mélypontokra ereszkedett és több kitermelő a felszínrehozatal felfüggesztését fontolgatja, amennyiben az ár 2$ alá esik (jelenleg 2,1$, de év elején még 3,2$ volt).

Ilyenkor mindenkiben természetesen az a kérdés merül fel: "meddig tarthat még ez a kitartó és lendületes hegymenet?" A konkrét választ persze senki sem tudja, de a további döntéseinknél a következő néhány gondolatot érdemes megfontolni, melyek közül néhány száraz és egyszerű:
  • Itt az első, ami egy piaci közhely, de nagyon igaz: "Trend is Your Friend!" - azaz, amíg azt látod, hogy megy a piac egy irányba (megfelelő porlasztás és - vérmérséklet szerint - óvatos körültekintés mellett), használd ki azt, menetelj vele! Ez jelen esetben azt jelenti, hogy alapvetően a longos oldal jó lehet még akár egy jó ideig.
  • A következő hónap az április, ami statisztikailag erős, jó hozamú szokott lenni általában. Ez szintén nem a shortosok malmára hajthatja a vizet a következő napokban.
  • A tőzsdék forgalma a nagy lendület ellenére a szokásosnál jóval kisebb volt: a befektetők - vélhetőleg - nem szeretnék megégetni magukat. Sok pénzt nyelt el pl a kötvény piac. (Többen vásároltak be pl. olasz és spanyol kötvényeket a válság hangulat csúcsán, hogy aztán a megnyugvást követően búsás haszonnal értékesítésk azokat a másodpiacon.) Ez a jel óvatosságra inthet.
  • Az sok elemző szerint a jelenlegi jó hangulat kb májusig kitarthat.
  • A tőzsdei indexek emelkedését segítheti az európai piacokra kiöntött hatalmas mennyiségű olcsó pénz és a tény, hogy ugyanerre történt utalás amerikai oldalon is. Igaz, a piacok az amerikai kamat emelését is várják, ami a tőzsdéről pénz kiszívó hatású.
Összességében a Blogger szerint kiemelkedő hozamot vághatott zsebre, aki a vezető részvények emelkedésére (pl. AAPL, MCD, SBUX, EQQQ, Hugo Boss) játszott. A bikák még mindíg a parketten vannak és az április összességében emelkedő lehet, de nem lehet tudni, mikor és minek hatására fogy esetleg el a befektetők türelme és következhet be egy jelentősebb korrekció. A belengetett spanyol probléma vagy az olasz választások utáni helyzet hatására vagy valami más?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.