whos_among_us

2012. március 7., szerda

Görögország és a csőd

tozsdeforum.hu
Gáz van! Hogy mekkora, azt még nem tudjuk pontosan. A görög állampapírok magánbefektetőinek nagyobbik része minden esetre egyenlőre nem szeretne önként lemondani befektetett tőkéjének nagyobbik részéről és belemenni a maradék kifizetésének önkéntes átütemezésébe. Tegnapi állapot szerint a befektetőknek csak mint egy negyede érezte úgy, hogy részt szeretne "önként" venni a trojka (EU, IMF, ECB) és a görög kormány által rovásukra kimunkált adósság konszolidációban. Márpedig a trojka által jóváhagyott "nagy lóvé" csak akkor érkezik, ha a magánbefektetők is hajlandók "áldozatokat vállalni". 
Eredeti tervek szerint, ha a befektetők 90%-a igent mond a fenti tervre, akkor a végsőkig óckodó 10%-nyi befektetőket teljesen kifizetnék. Mivel a görög kormány nem nagyon bízott eredetileg sem abban, hogy a 90%-nyi "önkéntes" kötvény tulajdonos lesz a tervre, így a görög parlament korábban hozott egy törvényt miszerint, ha a magán kötvény tulajdonosok 2/3 része önként vállalja a tőkeleírást, akkor a maradék 1/3 részre rákényszeríthető a megállapodás elfogadása. A bökkenő ott van, hogy igen nagy az esélye, nem jön össze a 2/3-adnyi "önkéntes" sem. Erre nincs felkészítve a rendszer; ekkor a görög kormány nem tehet mást: bejelenti a csődöt és elkezd leülni tárgyalni a felekkel a kifizetésekről.
A rendszert korábban azon logika mentén találták ki, hogy a befektetőknek azért éri meg csatlakozni, a tőkéjük részleges leírását eredményező megállapodáshoz, mert így legalább a maradék tőkéjük megmarad, míg egy csőd eseménynél a kormány akár a teljes összeget "lenyelheti". Itt jönnek azonban közbe a sokat emlegetett CDS-ek (Credit Default Swap). Ezek lényegében olyan biztosítások, melyeket a kötvény befektetőknek csőd esetén fizet az érintett adós (jelen esetben a görög állam) helyett. Azonban az egy komoly biztosítás jogi kérdés és szakértők között is vitás terület, mikor élesedhet be a CDS és mikor nem. Azaz valójában a CDS-t kiállítóknak mikor kell csődnek tekinteni egy eseményt és mikor nem ... 
A befektetők jó része most mégis úgy gondolja, hogy a CDS piac aktíválódni fog és ők így előbb utóbb a teljes tőkéjükhöz jutnak majd.
További probléma, hogy egy ilyen aktíválódás jelentősen megterhelné azt a banki, biztosítói szektort, amely épp kikecmereg a válságból és egyenlőre nem lehet látni, egy ilyen helyzet hogy érintené a szektort ...
Na és persze felmerül az a probléma is: mi van, ha valamilyen módon megakadályozzák a CDS-ek aktíválódását, az pedig az egész CDS piac létét kérdőjelezné meg egyből ... Na és persze nagyobb eladásokat generálna a többi perem EU ország kötvényei esetében. Hiszen sok befektető csak a CDS vásárlásával együtt vállalja az ezekbe történő befektetést (pl. egy nyugdíjalap nem kockáztathatja a kis befektetők pénzét nagyobb mértékben).
A probléma tehát nagy és a piacok tegnap részben emiatt kapcsoltak pánik üzemmódba. A DAX több mint 3%-ot esett, de az amerikai indexek is rendeset zakóztak. A szakértők véleménye megoszlik a probléma mértéről. Vannak akik szerint a piacok a csődöt beárazták, hiszen több mint egy éve tart a mentés ... Sokan és sok helyen elmondták, hogy Görögország menthetetlen. Igaz a politikusok ezt a végsőkig tagadják.

Ezek után nagy csoda lesz, ha sikerül valamilyen úton a hard default-ot (rendezetlen csőd) elkerülnie az országnak.

Érdemes elolvasni Zsiday Viktor blog bejegyzéseit is a görög témában itt és itt meg itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.