whos_among_us

2012. március 28., szerda

Megtakarítások ma Magyarországon - penzcentrum.hu

A Penzcentrum.hu tett közzé egy OTP kutatás néhány részletét, melyben a magyar lakosság megtakarításait vizsgálták. Néhány lényeges pont ebből:
  • a hazai lakosság 47%-ának semmilyen megtakarítása nincs!
  • a megkérdezettek 46%-a gondolkozik valamilyen megtakarítási formában (befektetésben)
  • a legmagasabb arányban az embereknek életbiztosítása van (29%), második helyen (25%) van némi félretett pénze váratlan helyzetekre és csak 19%-ának van lekötött bankbetéte. Igaz 10%-nak van takarék számlája!
  • a megkérdezettek 12%-ának van csak Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása. (Ami itt még érdekes, hogy tavaj június és október között ez az arány mekkorát szakadt lefelé (19%-ról).)
  • a kedvező adózási feltételeket biztosító nyugdíj előtakarékossági és tartós befektetési számlákat a lakosság csak 7% ill. 4%-a tart. Utóbbi ráadásul még csökkent is a két időpont között 1%-ot.
  • a fejlettebb pénzügyi termékek közül részvényei a lakosság 3%-ának van, befektetési alapok jegyeivel szintén 3% rendelkezik, állampapírral pedig 2%. Ami itt figyelemreméltó, hogy az első kettő 2-2%-ról nőtt meg, utóbbi viszont lecsökkent tavaj június és október között.
  • átlagosan a megtakarítások (akinek van) 11 hónapra tudják tulajdonosuknak változatlan színvonalon biztosítani az életszínvonalukat
  • A megkérdezettek közül mindössze 2 százalék azoknak az aránya, akik évtizedekre előre terveznek pénzügyeik terén. 
A Blogger véleménye szerint fentiekből látszik, hogy egyfelől lenne még bőven tere a lakosság minél tisztább gazdasági és pénzügyi ismereteinek bővítésére, másfelől pedig lenne helye annak is, hogy részben az állam, részben a bankok támogassák jobban az öngondoskodáshoz és a mikromegtakarításokhoz kötődő ismeretek megszerzését, terjesztését. Remélem az OTP erre is használja majd a kutatás eredményét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.