whos_among_us

2012. március 1., csütörtök

"A pénzpumpa világnapja" volt tegnap

Az Európai Központi Bank (ECB) úabb pénzpiaci likviditást fokozó (azaz a piacokon mozgó likvid pénz mennyiségét növelő) lépést hajtott végra tegnap. Az ECB pénznyomdája azonban kissé különbözik attól, amit a amerikai társától (FED) korábban már láthattunk. A pénz "csinálás" egy elegánsabb és egyben az európai problémák egy részére is részlegesen megoldást kínáló megoldását választotta a öreg kontinens jegybankja. A módszer a következő: az európai kereskedelmi bankok évi 1% kamat mellett igényelhetnek 3 évre kölcsönt a központi banktól letéti fedezet ellenében. Letéti fedezetként pedig elfogadják az összes EUR-t használó ország közepes és hosszú lejáratú állampapírjait. Igen, azokét is, amelyek problémásak! A bankok az így megszerzett óriási pénzből elkezdik venni a magas hozamú európai állampapírokat (az EUR alapúaknál még deviza kockázatot sem futnak), amivel könnyen érhetnek el 3-4-5-6%-os hozamot is! Az 1% és a 3-6% közötti különbséget pedig tisztán zsebreteszik! Ezzel megvalósul a bankok feltőkésítése és elvben újra van miből hitelezniük! Zseniális, nem?!
Az egy másik kérdés, hogy az így keletkezett hatalmas pénzt a bankok gyorsan kihelyezni jellemzően leginkább a tőzsdéken tudják és kevésbé a lakosság vagy a vállalatok felé. Így aztán a tőzsdei árfolyamok (mind az érték-, mind az árutőzsdéken) szépen emelkednek. (Igaz nem ez az egyetlen tényező a jelenlegi  emelkedésben.)

Az ECB decemberben egy likviditás fokozó ütemet már végrehajtott a fentiek szerint. Akkor 543 bank kért pénzt a fenti szabályok szerint a jegybanktól 489 milliárd euró értékben!! A tegnapi pénzkiosztásra már 800 bank jelentkezett be és 529,5 milliárd euró összeg került ilyen módon a kereskedelmi bankokhoz.

Zsiday Viktornak továbbá az is feltűnt, hogy a likviditás fokozó intézkedés február 29.-én történt, ami pedig köztudottan általában 4 évente van (egy két kivételes 4. évet nem számítva). Akkor hogy lehet a kölcsönt visszafizetni 3 év múlva február 29.-én?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.