whos_among_us

2012. április 30., hétfő

Naivitás

A portfolio.hu gazdasági hírportál tette fel egy mai cikkében főoldalon a kérdést: 

Jó stratégia elutasítani az IMF pénzét? 

Estére valamivel több, mint 4000 szavazat gyűlt össze a bejegyzés írásáig. Nagyon meglepett, hogy a portfolio.hu olvasói közönségének közel 1/3-ada a mai nap is jó ötletnek tartja, hogy ne vegyen fel pénzt az IMF-től az ország (már ha eljut odáig a folyamat, hogy erre egyáltalán lehetőségünk lesz). Elképzelésem szerint a portfolio.hu közönsége (bár pontos felmérések birtokában nem vagyok, de feltételezhetően) gazdasági témákban jártas, esetleg képzett vagy legalábbis a témakör iránt érdeklődő, tájékozott közönség napi olvasótere a méltán népszerű portál. 
Mindenkinek fontos tudnia, hogy egy esetleg megkötött IMF hitel ellenére a piac mindig drágábban fog hitelt adni az országnak, mint az IMF. A drágább hitel pedig kevesebb 
 elkölthető pénzt jelent más célokra (egészségügy, oktatás, stb.) vagy más nézetben magasabb adókat jelent. Az ország akkor állna meg a saját lábán, ha egyáltalán nem venne fel hitelt! Azonban ez drasztikus intézkedéseket követelne a kiadási oldalon, mivel a jelenlegi szinten a hazai gazdaság nem tudná finanszírozni a jelenlegi költségeket. Az pedig végképp naivitás, hogy egy több mint 500 millió lakosú Európában egy alig 10 millió lakosú kis, szegény, lényegében hihetetlenül kevés, a világpiacon is versenyképes saját termékkel rendelkező, energetikai és nyersanyag szempontból teljesen kiszolgáltatott ország lehet a 21. században független.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.