whos_among_us

2012. május 24., csütörtök

300

Sajnos visszaértünk a kiindulópontra. Az EUR/HUF ismét 300 fölé ért. Az okok között főleg két tényezőt kell keresnünk: a közvetlen kiváltó ok a görög saga rosszabbodása illetve a görög EU és EUR kilépés, a drachma bevezetésétől és a teljes görög adósság leírástól való befektetői félelem (és persze amit ez jelentene világgazdasági szempontból). A 300 fölött árfolyamhoz azonban nagyban hozzzájárul az, hogy az EU/IMF tárgyalások lassan fél éve nem kezdődnek el és befektetői szempontból erős a kétség, hogy a kormány szándékai a nemzetközi szervezetekkel valósak-e: az amúgy is túlfeszített légkörű nemzetközi helyzetben, a bizalmatlanságot nagyon vastag piros ceruzával árazza a piac.
Ezzel párhuzamosan az ország CDS felára is jelentősen megnőtt és nagyon közel állunk a 600$-hoz, aminél utoljára április második felében volt az index, amikor még csak a tárgyalások előfeltételeiről szóltak a a végtelenségig elhúzódni látszó tárgyalások. A tárgyalások megkezdésére zöld lámpát kapcsoló EU bejelentést követően a CDS 100 bázispontot esett.
A Blogger (és mások is) szokszor leírták, hogy a kormány politikája életveszélyes és feleslegesen drágítja az ország működésének finanszírozását. Racionális érveket pedig igazán nem lehet találni. A kormány a csodát várja, a nemzetközi szervezetek pedig, hogy a kormány teljesítse az előzetes feltételeket a hiteltárgyalások indulásához.
Természetesen a forint esésére is spekulálnak - vélhetőleg - piaci szereplők, ami adott esetben szintén nem segíti a forint erősebb pozícióit.
A görög válság mélyülésével megindult a problémás EU övezetekből - általában Európából - egy jelentős tőkekivonás. A befektetők hatalmas mennyiségben adnak el EUR-t és EUR alapú eszközöket és vesznek dollárt illetve ilyen alapú más eszközöket. Ezért az EUR és az övezethez tartozó minden egyéb deviza is (melyekből szintén jelentős tőke kivonás zajlik, köztük a Ft-ból is) jelentős esésben vannak a dollárhoz képest.
Az EUR-t short-olók (pl. Soros György) köre igen jelentős mértékben gyarapodott és egyenlőre hízik és ami miatt a folyamat egyenlőre fenn maradhat. Hasonlóan az EUR-hoz sokan kezdték shortolni az európai tőzsdei papírokat és indexeket is, ami itt is az esést fűti. Ilyen esetben az értékvesztések általában nagyobbak, mint a piaci reális helyzet indokolna és a trend fordulókban akár jelentős korrekciók is elképzehetők.
Jó hír, hogy tegnapi 303 közeli szintekről estére és ma reggelre 301-re erősödött a nemzeti valuta, miután kisejlett, hogy a Parlament június 4.-én elfogadhatja azt a Nemzeti Bankot érintő tv-t, amit a nemzetközi szervezetek a tárgyalások indításának szabtak. A piac ideges és rövid távon nem várható a jelenlegi szintek korrekciója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.